Sticker

Vroeger werd het huisvuil twee keer per week opgehaald. Je sjouwde met die onhandige bakken trappen af en trappen op, maar het afval was tenminste weg. Dat werd wekelijks en toen tweewekelijks. De plastic containerbakken werden ingevoerd, die vervolgens zo moesten worden neergezet dat de volautomatische ophaalwagen hem kon pakken. Bij ons staat hij dus aan de overkant van de straat, gezellig naast die van de overburen. En waarom zou je het als consument de dienstverlenende instantie, in ons geval AVRI, niet gemakkelijker maken.
Sinds 1 januari prijkt op onze grijze, groene en blauwe bak een sticker met onze naam, onze straat en het jaar waarin wij nu leven, 2009. Waarom? Niet omdat we bang zijn dat iemand anders er met onze bak vandoor gaat. Niet omdat wij speciaal hechten aan precies die groene of grijze bak. Waarom dan wel?
AVRI zal op termijn de volautomatische ophaalwagen uitrusten met een camera, en dan ook nog met een weeginstrument. Zodat ze precies weten hoeveel gewicht aan afval wij per veertien dagen aanbieden en of we daarvoor wel betalen. Volgende stap: bij zoveel gewicht moet u gemiddeld zoveel betalen. Zoiets als bij de gasrekening.
Gevolg: net als toen het ophalen van het grofvuil werd gestaakt, nam het storten van zooi in de sloten en op verlaten hoekjes bij weilanden toe. En omdat een kleine groene container snel gevuld is, een grotere meer kost, kiepen mensen hun groenafval aan de slootkant. Wij zien dit in ons dorp regelmatig gebeuren. Wanneer op gewicht wordt afgerekend, zullen mensen niet denken: dan maar geen blikvoer en andere zwaarwegende materialen aanschaffen. Het spul zal verdwijnen.
Nu is het zo dat mensen die veel afval af te leveren hebben dit graag bij buren met minder in de container stoppen. Maar als je als huishouden hoofdelijk wordt aangeslagen voor het aantal kilo zooi dat je weg wilt hebben, dan zou ik daar dus niet blij mee zijn, betalen voor je buren. Hoe gaat AVRI dat probleem straks oplossen? Een slot op de container lijkt me voor het legen ook weer niet handig.
Labels: Vuilnisbak
2 reacties:
Genau so ist es bei uns auch. Als ich von Rheinland-Pfalz nach Hessen zog, habe ich mich gewundert, wieso in den öffentlichen Papierkörben (in Grünanlage, an Bahnhöfen usw.) oft Tüten mit Hausmüll zu finden sind. Bis mir aufging, dass in Hessen der Restmüll und der Biomüll gewogen wird. Ich habe einmal abends auf einem Bahnhofsparkplatz beobachtet, wie eine Frau per Auto angefahren kam, die Heckklappe öffnete, mehrere Tüten mit Müll abstellte und wegfuhr. Sachen gibt's...
Komisch net? Hier gehts genauso. In Wien könnten wir damals die Müll tagtäglisch abstellen in grossen container am Ende der Strasse, weil die Behörde das gut für Milieu und Gesundheit achtete. Die Privatisierung hat so seine Beschränkungen...
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage