dinsdag, februari 10, 2009

Koninklijke keuken in 1393


In Le Mesnagier de Paris uit 1393 staat de lezen dat de keuken van de Franse koning op jaarbasis verwerkte: 200 zijden gezouten spek, per maand 120 schapen, 16 runderen, 16 kalfjes, 12 varkens, en per dag 600 kippen, 200 koppels duiven, 50 geitjes en 50 vogeltjes. Dat was voor de herentafel. De koningin en de kinderen kregen 120 zijden gezouten spek, per week 80 schapen, 12 kalfjes, 12 runderen, 12 varkens en per dag 300 kippen, 36 geitjes en 150 koppels duiven.
Al dat eten was natuurlijk wel voor de hele hofhouding en alles wat daar omheen zwierf. Het plaatje is een onderdeel van het gobelin van Bayeux. Typische herentafel dus.

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage