zaterdag, februari 14, 2009

Polenta


Op foodlog kwamen de voors en tegens van polenta aan bod deze week. De een zweert erbij, de ander vindt het niet te pruimen. Maar voor de gemiddelde glutenvrije eter is het een goed middel om mee aan de slag te gaan in de keuken. In de hartige hoek zowel als in de zoete. Polenta met pecorino heb ik hier al eens gepost ruim een jaar geleden. Deze variant is ook heel goed te pruimen. Polenta met tomaten, beetje pizza-achtig, het recept plaatste ik in Lekker Glutenvrij.
Nodig voor 6 personen: 400 gram snelkook polenta, 1 liter (soja)melk, 1 blikje gepelde tomaten ca 225 gram, 2 uien, 1 bosje basilicum, 100 gram geraspte Parmezaanse kaas of Sardijnse Pecorino, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper
Zo doe je het:
1. Wrijf een ovenschotel in met olijfolie
2. Laat in een braadpan de melk met het zout koken en strooi er de polenta in. Goed roeren!
3. Draai het vuur laag en laat de polenta gedurende 5 minuten gaar koken terwijl je blijft roeren
4. Maak af op smaak met zout en peper
5. Giet de polenta als die gaar is in een rechthoekige ovenschaal en laat hem 15 minuten rusten.
6. Verhit de oven voor op 200 tot 210 graden Celsius.
7. Maak in de tussentijd de basilicum schoon en scheur hem in stukken.
8. Schil de uien en snijd ze fijn.
9. Open het blik tomaten en laat ze in een zeef uitlekken. Vang het sap op.
10. Pureer de uitgelekte tomaten in een kom en roer er de stukjes ui door, en vervolgens de olijfolie, en de basilicum.
11. Proef of er nog wat zout bij moet en maal er rijkelijk zwarte peper over.
12. Meng alles goed
13. Smeer een bakplaat in met wat olijfolie
14. Snijd rechthoeken van de polenta en leg die op het bakblik.
15. Bedek ieder stuk met het tomatenmengsel en strooi er wat van de geraspte kaas over
16. Zet de bakplaat een minuut of tien in het midden van de oven
Je kunt de vulling naar eigen inzicht uitbreiden met alles wat je ook op een pizza tegenkomt.

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage