<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, maart 11, 2009

Chinees


Ooit woonde ik naast een American Bookstore, heel gevaarlijk, ik kwam er dagelijks meerdere malen langs. Arme student, dus niet vaak de kans wat te kopen. Maar ik kocht er Chinese Village Cookbook, a practical guide to Cantonese country cooking. In 1975, of een jaar later, ik heb er niets ingeschreven. Het werd geschreven door Rhoda Yee en uitgegeven in San Francisco. Inmiddels is het geheel beduimeld, laat de lijm los, vallen er pagina's uit en zitten er kreukels in en spetters. Het is een fantastisch kookboek, waar alleen de kleur aan ontbreekt. Met een lijst van de spulletjes die je nodig hebt en hoe ze heten. Wij hebben er heel veel uit gemaakt, waaronder de Gnaw Mai Faan, de rijst met zeven smaken.

Nodig: half kleefrijst en half langkorrelige rijst, te bereiden volgens je eigen vertrouwde methode. Verder: scheutje plantaardige olie, 3 gedroogde Chinese paddenstoelen twee uur gewekt, 4 plakken bacon, 1 kluitje kippenbinnenwerk: lever, hart en de rest als je dat kunt krijgen, 1 gesnipperde ui, 3 stengels gesnipperde bleekselderij, 2 lenteuitjes, scheutje lichte sojasaus (ik gebruik de glutenvrije Imari), 1 theelepel sesamolie, desgewenst nog wat zout.

Bereiding: terwijl de rijst kookt, verhit je in een wok een scheutje olie en je roerbakt de bacon met de kippeningewanden tot ze gaar zijn in pakweg 3 tot 4 minuten. Dat schep je er dan uit en zet je even weg. Als er nog genoeg vet van de bacon is en wat olie bak je roerbak je daarin de in stukjes gesneden paddenstoelen, de selderij, en de ui gedurende twee minuten. Voeg het vlees weer toe. En roer goed dooreen. Als de rijst gaar is, giet je die af en roer je die door het vlees-en-groente mengsel. Voeg sojasaus, sesamolie en gesnipperde lenteuitjes toe. En maak op smaak af met zout, zonodig.

Voor meer Chinese kookkunst en spullen is er een prachtige website: http://tokowijzer.wordpress.com/
En Chinese Village Cookbook is via Amazon nog te krijgen, vandaar dat knullige plaatje, dat plukte ik van hun site.

Labels:

3 reacties:

Blogger kattebelletje zei...

Hoi, leuk dat je de tokowijzer noemt - zou je een fototje of plaatje weten van jouw favoriete (glutenvrije) Imari-sojasaus? Dan kunnen we die toevoegen!

17 maart 2009 om 14:42  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Zal een foto maken en hier plaatsen dit weekend, dan kun je hem overnemen. Met beschrijving erbij. OK?

20 maart 2009 om 11:59  
Blogger kattebelletje zei...

Ja, dat lijkt me helemaal goed!

20 maart 2009 om 14:41  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage