zondag, maart 22, 2009

Hopscheuten


Jonneke bericht mij uit Venezia dat ze voor veel geld een bakje hopscheuten scoorde op de markt. Voor in de risotto. Van te voren wisselden we gedachten uit over de eetbaarheid, of liever gezegd de smakelijkheid van deze vergeten groente. Ooit at ik ze rauw en licht geblancheerd, om de smaak te leren kennen, maar dat was voor mij voldoende. Sommige groenten zijn met recht vergeten.

Het schijnt dat hopscheuten vooral in Belgie en Noord Frankrijk populair waren, dat ze eind maart op de markt kwamen. Toen gingen ze licht geblancheerd in de salade, of je deed er roerei bij. Je kunt je voorstellen dat in vroeger tijden iedere jonge scheut in het voorjaar vanzelfsprekend een delicatesse was, na alle kool en knollen. Ze worden ook wel als asperges bereid en met een botersaus geserveerd. Doe het een keer, gewoon om het af te kunnen vinken. En misschien is het wel veel lekkerder dan ik denk. Ik wacht wel even op de asperges.

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage