vrijdag, maart 20, 2009

Iberico varken



Afgelopen weekend kreeg ik wat lapjes Ibericovarken mee van Sjek Floor, de man in de blauwe overall op de foto. De varkens lopen daar lekker rond in bos en beemd. Het vlees van deze dieren is bijzonder mals, want met lekker intermusculair vet, dat smelt tijdens het braden. De geur en smaak was prima. Enige nadeel: het waren wat kleine stukjes, we hadden nog wel wat meer willen proeven. Dus moeten we naar Nijmegen, waar Sjek Floor sinds 1979 een slagerij heeft. Hij importeerde twee jaar geleden met 25 Iberico-varkens uit Spanje. Daar worden de varkens tot november in een omheinde ruimte gehouden, zodat ze niet te dik worden. Daarna gaan ze naar buiten en eten ze pakweg tien kilo eikels per dag. Wanneer ze aan het eind van de winter ongeveer 160 kilo wegen worden ze geslacht. Floor voert zijn varkens ook eikels en geeft ze de ruimte, maar als ze tien maanden oud zijn en rond de 90 kilo wegen gaan de dieren naar een slachthuis. Vervolgens belanden de verse Iberico-producten in zijn winkel aan de Lange Hezelstraat in Nijmegen.



In 1986 kocht Sjek Floor boerderij De Kempe, een gemeentelijk monument aan de Kanaalweg in Eerbeek. Daar houdt hij zijn dieren. Wie een kijkje wil nemen bij zijn Spaanse varkens kan hem bellen (024 3235205) of mailen naar sjekfloor@yahoo.com.
Meer informatie staat op zijn site: http://www.sjekfloorcatering.nl/

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage