vrijdag, maart 13, 2009

Kievitseieren


Gisteren reed ik door het platteland van Friesland, hoorde op de radio dat het eerste kievitsei in Eemnes en niet in Friesland was geraapt, en bedacht me dat het rapen van vogeleieren totaal uit de mode is geraakt op de kip, eend, kwartel, fazant en kalkoen na. Vroeger at men even vrolijk alle eieren die je kon vinden, ook van meeuwen. Kievitseieren at je met de groenten die je eveneens in wei en langs slootkant plukte. De eerste blaadjes zuring schieten inmiddels op. Daarom een Fries recept voor eieren met zuring. Sstttttt.... misschien wel kievitseieren, maar je kunt ook gewoon krieleitjes nemen, fazanteneitjes die mooi zachtgroen zijn, of kwarteleieren, die ik lastig pellen vind.


Aeijen mei sure suk oftewel Eieren met gesmoorde zuring


Nodig: een pond zuring, 4 hardgekookte eieren, nootmuskaat, boter en zout.


Bereiding: Was de zuring goed en hak hem grof als de bladeren groot zijn. Doe een klontje boter in een pan met dikke bodem en laat de zuring met wat nootmuskaat erover snel gaarsmoren maar niet tot pap. Maak intussen de hardgekookte eieren met een vork klein en roer die door de zuring als het vocht verdampt is. Doe er naar smaak wat zout en nog wat nootmuskaat over. Eet het op geroosterd brood.


Bron: De welkokende Vriesche Keukenmeid en Verstandige Huishoudster. Oude en Nieuwe Recepten uit Friesland 1772-1975.




Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage