<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, maart 27, 2009

Mosterd - vervolg

Of ik wel eens zelf mosterd heb gemaakt. Jawel, maar het hoeft niet, want er is zo veel goede mosterd te krijgen in allerlei variaties, dat je jezelf het werk kunt besparen. Maar het is wel eens leuk om op basis van mosterdmeel aan de slag te gaan en iets te fabrieken wat je niet zo gauw in de winkel kunt krijgen. Ik bewerkte een recept voor Amerikaanse mosterd voor mijn boek Lekker Glutenvrij indertijd. En nam heel lui mosterdmeel in plaats van eerst zelf mosterdzaad te malen.

Zoetige mosterd
Nodig: 60 gram Colmans mosterdpoeder, 100 ml cider azijn, 3 losgeklopte eieren
50 gram poedersuiker of ca 3 eetlepels honing
Bereiding: Meng mosterdpoeder en azijn in een kom tot een gladde massa. Zet het geheel een nachtje in de koelkast. Het zal dan dik en een beetje glazig worden. Doe het mengsel in een pan en roer er de eieren en suiker of honing door. Laat het mengsel zachtjes warm worden terwijl je de hele tijd blijft roeren. De mosterd zal dan dikker worden en aan de kook raken. Haal de pan van het vuur. Blijf goed kloppen met een houten lepel en doe de mosterd dan over in kleine schone potjes. Je krijgt ca 300 ml. mosterd, die in de koelkast ongeveer 2 maanden goed blijft. Heerlijk door de vinaigrette over de sla, of bij vleeswaren op het brood. Of bij alles waar je mosterd lekker bij vindt. Zoals Frankfurter worstjes.

Labels:

6 reacties:

Blogger Mariëlla zei...

Mooi, dan kan ik eindelijk eens iets doen met dat potje mosterdmeel dat ik in een opwelling kocht...
Ik ga aan de slag!

28 maart 2009 om 12:36  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Van mosterdmeel kun je ook prima soep maken. Als je tenminste geen grove mosterdsoep wil, maar lichtgebonden op basis van groente of kipbouillon.

28 maart 2009 om 13:41  
Blogger Yvon zei...

Hmm, Colman's is wel één van de favorieten hier, lekker scherp. In poedervorm nog nooit gekocht, even onthouden dit recept.
Wat grappig, Lekker glutenvrij net aangeraden op een vraag naar (tarwe-) en glutenvrije kookboeken. Wist niet dat jij de auteur bent.

29 maart 2009 om 14:28  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Leuk Yvon. Ik wist niet dat het nog steeds verkrijgbaar was, wsch. via de Coeliakievereniging nog wel. Toen ik voor het eerst met het dieet te maken kreeg, waren de recepten vooral erg eh... medisch en niet lekker. Vandaar dat ik samen met de toenmalige voorzitter van de dieetadviescommissie naar Kosmos ben gestapt: het moet Lekker en niet alleen Glutenvrij!

30 maart 2009 om 09:13  
Blogger Mariëlla zei...

Hoeveel mosterdpoeder op hoeveel bouillon dan, voor de mosterdsoep? Lijkt me ook erg de mooiste waard!

30 maart 2009 om 09:41  
Blogger Lizet Kruyff zei...

op 1 liter kippenbouillon 1 flinke eetlepel mosterdpoeder en 2 eetlepels fijne mosterd, 3 sla-uitjes, 12 eidooiers, 2,4 dl (soja)room, zout en peper naar smaak.
Papje maken van dooiers, room, mosterdmeel, mosterd, al roerende wat van de warme bouillon erbij en dan het mengsel in de rest van de bouillon. Uitjes ter garnering. Maar ik vind altijd dat je zulks naar eigen smaak moet aanpassen!

30 maart 2009 om 10:40  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage