Bloemen op je bord!

Gisteren kwam het er niet meer van. Het was een dag die erg gezellig werd, maar het schoot allemaal niet op. Tijdens het rondje met het hondje bleven we overal plakken voor een kletsje in de zon. Daarna stond de klanten bij Silletti met die uitstekende espresso in de hand Nessun Dorma te zingen. Later kwam de grappa pas, om te proeven. Beetje rommelen in de tuin, krantje lezen. Dat soort zaterdagen. Heerlijk ontspannend na een drukke week.
Ik zou nog verklappen welke bloemen we zeker maandelijks eten, zonder dat we ons dat realiseren. Bloemkool en broccoli, om er maar eens twee te noemen. Het zijn de knoppen, maar toch. De Brassica oloracea botrytis en de brassica oleracea italica. Er zijn nog wat variaties, zoals de romanesco, de calabrese en de cime di rape. Allemaal bloem. Bij de Romeinen al bekende koolvorm, Cato onderscheidt ze al van de sluitkool in de tweede eeuw voor onze jaartelling. De broccoli een oudere versie, waarvam de bloemkool is afgeleid, vermoedelijk in Arabische landen, want hij heet in de 11e eeuw Syrische kool, of Cypriotische kool. In ieder geval kun je vermoeden dat hij in de 12e eeuw al in Spanje werd geteeld.
Labels: Bloemkool broccoli
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage