dinsdag, mei 19, 2009

Patatje Oorlog


Komende zondagmiddag vertel ik in het OorlogsVerzetsMuseum in Rotterdam iets over het eten in de oorlogsjaren en hoe het steeds moeilijker of zelfs onmogelijk werd voor een huisvrouw en moeder om haar gezin van een smakelijke en voedzame maaltijd te voorzien. Tulpenbollen, suikerbieten, ersatz, regeringsbrood, allemaal niet om vrolijk van te worden. In januari 1945 schrijft het Zuidhollandsch dagblad een artikel over het gebruik van suikerbieten ter vervanging van aardappelen. De tips komen van het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad.
De enkele huisvrouw die over suikerbieten mocht beschikken raden wij aan deze niet alleen voor de bereiding van stroop te gebruiken. De voedende bestanddeelen van de suikerbiet worden dan niet ten volle benut. Het meeste profijt heeft men ervan wanneer men de bieten in plaats van aardappelen in maaltijden verwerkt en het kooknat tot stroopverwerkt. Door hun zoete smaak zijn suikerbieten uitstekend met roode kool, roode bieten en zuurkool te verwerken.


Geen recept maar, geloof ik. Dit is al erg genoeg. Kom maar luisteren.

Patatje Oorlog, oftewel Koken in Crisistijd
zondag 24 mei, aanvang 14.00 uur

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Moeder Past en Meet
OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam
Coolhaven 375
3015 GC Rotterdam
http://www.ovmrotterdam.nl/

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage