<Mededelingen van land en tuinbouw>

dinsdag, juni 02, 2009

Aspergeteelt


Even verder met het aspergeverhaal. Onder deze witte zee van plastic groeien ze dapper door. De opkweek van nieuwe aspergeplanten vindt plaats bij een speciale kweker, die het zaad zaait en het jaar daarop de wortelstokken oprooit. Vervolgens verhuizen de planten naar het bedrijf van de aspergekweker.
Die poot begin april de plantjes in rijen van 1,75 meter breedte van elkaar. Vier plantjes staan er per meter. De witte op een diepte van 25 centimeter, de groene gaan slechts 10 centimeter de grond in.
Het eerste jaar wordt er niet van geoogst, want dan moeten de plantjes zich k unnen ontwikkelen. Het tweede jaar wordt er een week van geoogst. Het derde jaar wordt er tot 1 juni geoogst en het vierde tot het tiende jaar wordt er pas volop geoogst.
Na de oogst groeien de planten door, zodat de worstelstok weer energie kan opslaan voor het volgend jaar.
De oogst gaat als immer handmatig. Een met een accu aangedreven oogstkarretje tilt het plastic op. De asperges worden stuk voor stuk met het aspergemes gestoken en in een kistje gelegd, dat ook op het karretje staat. Na schoonmaak en selectie op dikte, kleur en kwaliteit zijn de asperges gereed voor de verkoop.
Wij halen ze tegenwoordig dus graag bij de familie Gubbels aan de Nieuwkuijkseweg in Helvoirt. Worth a detour!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage