<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, juni 24, 2009

Kannibalisme


De Spaanse onderzoeker Jose Maria Bermudez de Castro beweert dat onze voorouders hun medemens opaten, omdat ze het lekker vonden, niet omdat er niets anders voorhanden was. Een opmerkelijke uitspraak, je kunt het ze tenslotte niet meer vragen, en ze hebben het ook niet even voor ons opgetekend in een grot: mens, vlees, smulgebaar.
Waar gaat dit nieuws over? Aan het eind van de 18e eeuw zijn botten gevonden van de Homo antecessor in het Atapuerca-gebergte in de Noord-Spaanse provincie Burgos. De Homo antecessor leefde daar ongeveer 800.000 jaar geleden, als laatste gemeenschappelijke voorvader van zowel de Homo sap.sap als de Neanderthaler en diens voorganger de Heidelbergmens. Nu concluderen archeologen op grond van de resten van elf slachtoffers uit verschillende tijdperken dat ze dus regelmatig mensenvlees van vooral kinderen en adolescenten aten. De slachtoffers zouden dan vijanden geweest moeten zijn. Ook dat is een interpretatie.
Het is het eerste goed gedocumenteerde voorbeeld van kannibalisme in de geschiedenis van de mens, wat niet inhoudt dat dit het oudste geval is, aldus Bermudez de Castro.
Kannibalisme is zeker een mogelijkheid, helaas ontbreken de bewijzen in de berichtgeving die ik kan opduikelen over dit geval. Ik neem aan dat de indicatie omdat ze het lekker vonden slaat op de jeugdige leeftijd van de in dat geval malse slachtoffers. Maar dat zou je ook anders kunnen interpreteren: kleintjes vang je gemakkelijker.

Labels:

4 reacties:

Blogger jonneke krans zei...

Een oud, reumatisch mens vang je misschien wel net zo makkelijk als een jonkie, maar dat hapt waarschijnlijk minder lekker weg.
http://www.eenjaarinvenetie.nl/

24 juni 2009 om 21:33  
Blogger Lizet Kruyff zei...

ik denk niet dat er erg veel oude reumatische mensen waren in die tijd. oud werd je sowiesoniet. het punt is, dat de zachte delen misschien wel werden gegeten, maar de knoken niet afgeknaagd. en na al die tijd is vermoedelijk dat het enige spoor dat je nog vindt: het openbreken van de botten om er merg uit te zuigen en het afknagen van de botten.

25 juni 2009 om 08:51  
Blogger Judith van Praag zei...

Boute uitspraak van de wetenschapper Bermudez de Castro.

"that they liked the flesh of children" is een interpretatie, of een wat losbollerige opmerking.
Dat er kinderbotjes zijn gevonden wil nog niet zeggen dat deze kanibalen een voorkeur gaven aan kinderen. Zou het niet kunnen betekenen dat een epidemie enkel of eerder kinderen trof en dat men destijds geen voedingsbron ongemoeid zou laten?
Dat een groep mensen hun kinderen zouden opgeven aan de kok omdat ze lekker zijn lijkt me heel erg sterk. Hierover kan flink gefantaseerd worden. Mooi onderwerp voor een volgende avonturenfilm.

27 juni 2009 om 20:17  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Of een manier om zeker te weten dat je de media haalt in deze hype-tijden. In de 19e eeuw gevonden botjes maak je zo weer reuze spannend. Het bewijsmateriaal heb ik nog niet kunnen achterhalen! Het zou dus best kunnen dat het niet verloren laten gaan van welke eiwitbron dan ook een rol speelt. Ik krijg er wel een beetje een Klein Duimpje gevoel bij. Maar ja, dat is een sprookje;-)

28 juni 2009 om 09:17  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage