Kersen bij de eend

Kersen uit de Betuwse boomgaarden, ze zijn er weer! Op dit moment genieten we van de knapperige Merchant. Deze is ook heel geschikt om in een hartig gerecht te verwerken of als bijgerecht bij gevogelte. Wij eten vanavond eend met
Dalmatische Kersencompote met Amandelen
Nodig:
1 pond kersen, blanke gehalveerde amandelen, 1 borrelglaasje Grand Marnier of Cointreau, 2 kopjes water, 300 gram suiker, het sap van 1 citroen of limoen.
Bereiding:
Was de kersen, haal de pit eruit en doe daar een gehalveerde amandel voor in de plaats. Leg de gevulde kersen in een schaal en doe er een doek over.
Maak in een pan met dikke bodem een siroop van de suiker, het water, de likeur en het citroensap.
Giet de warme siroop over de kersen in de schaal.
Laat het afkoelen met de doek erover.
Zet tot slot de schaal enige uren in de koelkast.
Houd je niet van koud fruit bij warme eend, dan laat je het afkoelgedeelte aan het eind van het verhaal weg, vergeet je de koelkast en doe je wat van de jus erdoor.
Overigens gebruik ik vaak een glaasje rode wijn in plaats van likeur.
Labels: Kersen Dalmatische Kersencompote
3 reacties:
lekkere combinatie! Zie http://www.flickr.com/photos/71905475@N00/3646964081/
je recept een klein beetje aangepast maar de essentie blijft
groeten
Arend
Ziet er lekker uit zeg! Wij hebben inmiddels ook wat aan het recept gesleuteld dat nu beslist niet Dalmatisch meer is, zoals het oorspronkelijke. Namelijk rode wijn en groene kardemompeulen bij de kersen. En een sjalotje. Niet verkeerd!
over sjalotjes gesproken, Josje kweekt deze:
http://www.flickr.com/photos/71905475@N00/3651043972/
en
http://www.flickr.com/photos/71905475@N00/3651043468/
zijn Sint Jans uitjes en ze zijn heerlijk.
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage