maandag, juni 29, 2009

Sint Jansui


Een weekend vol ontmoetingen met veel mensen op verschillende plaatsen achter de rug. Spulletjes werden overgedragen van de een naar de ander, weer doorgegeven of bewaard, of opgegeten. Van Josje kreeg ik Sint Jansuitjes. De klassieke oogstdatum is dus Sint Jan, 24 juni. Tenminste 200 jaar wordt dit gewas al in en om Utrecht verbouwd. In de jaren zestig zijn in moestuinen in de Franse Drome exemplaren van de ciboule vivace gevonden met dezelfde genetische code. Hugenoten-uitje? Of Napoleonsuitje?
De Sint Jansui is winterhard en verdraagt geen rijke grond of mest. De plant vermeerdert zich alleen vegetatief via de jonge bollen. De bollen moeten voor half augustus de grond in, omdat ze anders niet uitstoelen en het jaar erop geen secundaire bollen hebben. Poot ze op ongeveer 8 centimeter diep op een afstand van ongeveer 20 centimeter. Tijdens de winterrust blijft het blad groen. In februari komt er dan nieuw loof uit. Zodat je eigenlijk al vanaf april, maar officieel rond Sint Jan kunt oogsten.
Van oudsher gaan deze uitjes - van buitenrok ontdaan - gesnipperd door de sla.

Labels:

1 reacties:

OpenID zilvervis.net zei...

Wie meer wil weten over de achtergronden van deze typisch Utrechtse uiensoort vindt op mijn blog een boeiend interview met een Utrechtse teler hiervan: http://zilvervis.net/2012/06/01/typisch-utrechtse-st-jansui-heeft-nog-maar-een-teler/


http://zilvervis.net/2012/06/01/typisch-utrechtse-st-jansui-heeft-nog-maar-een-teler/

3 juni 2012 om 20:37  

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage