<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, oktober 26, 2009

Dagelijkse kost van PontormoIn de zoektocht naar glazen met voeten struikelde ik over deze Pontormo uit 1525. Geen idee of dat een vroege voet is, of al een geheel ingeburgerde. Het ziet er nogal naar serieproductie uit. Wie was de schilder Pontormo? Jacopo de Carucci werd in mei 1494geboren in het dorpje Pontorme (tegenwoordig heet het Empoli) vlak bij Florence. Jacopo leerde vanaf 1507 het vak bij Mariotto Albertinelli, Andrea del Sarto en wellicht ook bij Leonardo da Vinci. Inspiratie vond hij ook bij Albrecht Duerer en Lucas van Leyden. In 1530 maakt hij een reis naar Rome, maar hij blijft Florence trouw. Hij overleed daar in 1557.
Merkwaardig genoeg is er een dagboekje van hem bewaard gebleven uit de laatste jaren van zijn leven, van januari 1554 tot oktober 1556. In 23 bladzijden legt de schilder zijn dagelijks leven vast. In de kantlijn staan piepkleine tekeningen. Dit egodocument werd aan het begin van de vorige eeuw ontdekt in de Nationale Bibliotheek in Florence. Eerst somt hij op wat hij zoal gegeten heeft, daarna vertelt hij hoe hij te werk gaat bij de compositie van zijn laatste opdracht, de frescos voor het koor van de San Lorenzo. Deze frescos hebben het loodje gelegd bij de 18e eeuwse hervorming van de kerk. Zijn maaltijden doorstaan de tand des tijds beter.
Een paar voorbeelden:
Zondag 11 maart 1554 luncht hij met collega Bronzino, ze eten kip en kalfsvlees. Later op de dag eet hij wat gedroogd vlees, maar daar krijgt hij dorst van. Maandag eet hij kool en een omelet. Dinsdag een halve kalfskop en soep (wat zou daar in het origineel gestaan hebben? Ik heb hier een Engelstalige versie). Woensdag eet hij de andere helft, gebraden, en een flinke portie jujubes en 5 sneden brood en een salade met kappertjes. Donderdag eet hij een pottagie van goed schapenvlees en een salade van schorseneren. Vrijdag eet hij opnieuw een salade van schorseneren en twee eieren in een omelet. Zaterdag vast hij en zondag avond, de avond van Palmzondag, eet hij wat gekookt schapenvlees, een salade en drie broodjes. Maandags eet hij kropsla, een dunne soep van schapenvlees en vier sneden brood. Dinsdags eet hij weer kropsla en een omelet. Heilige woensdag eet hij een onsje amandelen, een omelet en wat walnoten. Donderdags eet hij weer kropsla, wat kaviaar en een ei. Vrijdag een omelet met tuinbonen (fava) en vier broodjes. Zaterdag eet hij twee eieren. Zondag, eerste Paasdag en het Feest van de Annunciatie, gaat hij lunchen bij Bronzino, hij blijft ook voor het avondeten. Maandag eet hij een salade van komkommerkruid en een halve citroen, een omelet van twee eieren. Dinsdagavond eet hij rozemarijnbrood, een omelet, een salade en wat gedroogde vijgen. Woensdag vast hij. Donderdag weer rozemarijnbrood, een omelet van een ei en vier broodjes. Vrijdag eet hij een salade, erwtensoep en een omelet en vijf sneetjes brood. Zaterdag boter, sla, suiker en een omelet.

Gunst, zou de boter en de suiker door de sla zijn gegaan, of gebruikt zijn voor een zoete omelet, of nog anders?
Samengevat: vaak eieren in een omelet, veel salades en geen vis, varkensvlees of ossenvlees. Wel kip, kalf en schaap.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage