Haring

Nederland heeft een haringcultuur. We doen er ingewikkeld over en mee. Je moet hem aan je staart in de keel laten zakken, of op Amsterdamse wijze in stukjes eten. Er moeten uitjes bij of juist niet. Een oud-Hollandse stad is niet compleet zonder haringkraam, liefst op de brug van een gracht. Traditie. En heel Nederlands. Zelfs onze schilderkunst heeft veelvuldig haring als thema, zeker in het genre Ontbijtjes.
Zijn we daar uniek in? Niet helemaal. Ik kwam deze Georg Flegel tegen. Onmiskenbaar een ontbijtje met haring. Niet in mootjes als de Amsterdamse, maar wel in stukken.
Wie was die Flegel, toch een beetje een Nederlander misschien, of heel erg Duits?
Georg Flegel werd in 1566 in Olmutz geboren. Hij schildert vooral stillevens met bloemen en vogels, maar ook tafelscenes.
Vanaf de jaren tachtig van de 16e eeuw werkt hij in Linz in het atelier van de Nederlandse schilder Lucas van Valckenborch. Hij moet grote schilderijen van Markttafrelen of maaltijden opvullen.
Van Valckenborch verhuist rond 1592-93 met zijn werkplaats naar Frankfurt am Main. Flegel volgt, krijgt in 1597 burgerrechten van de stad en blijft er tot zijn dood in als zelfstandige schilder werkzaam.
Rond 1600 gaat Flegel zich zelfstandig aan de stillevens wijden. In tegenstelling tot zijn leermeester Van Valkenborch houdt Flegel er geen uitgebreid atelier op na. Slechts een leerling is bekend, Jakob Marrel, die zijn loopbaan in Utrecht zal vervolgen bij Jan Davidszoon van Heem.
Wel veel Nederlandse banden en inspiratie dus.
Labels: Haring Flegel
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage