<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, oktober 16, 2009

Katharina van Kleef en haar kok


In Museum het Valkhof in Nijmegen is een tentoonstelling gewijd aan Hertogin Katharina van Kleef,

Wat at zij zoal met haar gasten tijdens een verblijf op de Valkhofburcht?
Johannes Cokenscryver noteerde dat precies in de Nijmeegse keukenboeken.Half december 1457 bezoeken hertog Jan I van Kleef en Adolf van Kleef, heer van Ravenstein, hun zuster. Zij krijgen onder meer voorgeschoteld: spek, rundvlees, varkensrug, speenvarken, ribstuk, haring, kapoenen, room, mosterd, azijn, moeskruid, eieren, kippen, appels, boter, brasem, baars, snoek, wilde eend, witbrood, wijn en bier. Recepten ontbreken, maar kookboeken uit de 15e eeuw zouden inspiratie kunnen bieden aan de experimentele koker.
Zondag 12 maart 1458 geeft de hertogin een etentje voor de raadslieden van de vier Gelderse hoofdsteden. Omdat het midden in de vastentijd is, staan er alleen visgerechten op het menu met tien soorten vis.
Maandag 13 en dinsdag 14 februari 1458 mengen Katherina en haar zoon Adolf zich in het feestgewoel van Vastenavond, een volksfeest voorafgaand aan de vastentijd. Iedereen is verkleed. Er zijn toneelvoorstellingen en eetfestijnen. De hertogin en haar zoon vieren feest in een van de herbergen. Ze nemen danskaarsen mee en trakteren op wijn en bier. Dinsdagavond geven ze op de Valkhofburcht een banket.

Hmmmm, smaakt naar meer!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage