zondag, november 08, 2009

Eend met chocola


Wanneer er een vleugje vorst op de wind mee komt zetten, de lucht prachtig blauw is, de herfstbladeren geel, rood en bruin, dan zeggen wij altijd tegen elkaar: nu komen de Siberische kraaien in Wenen aan. Altijd zo aan het eind van oktober, begin november. Voor ons zal Wenen altijd een warme plaats in ons hart behouden, we woonden er een tijdje, en later gingen we er regelmatig bij vriendin G. logeren. Vooral tijdens de Kerstdagen. Naar de gezongen kindermis in het Barokkerkje van Ober Sankt Veith, naar de Chriskindlmarkten, naar de versierde kerstbomen in het park van Schonbrunn met een glaasje punsch, naar een Kerstconcert, karpers kijken op de Naschmarkt, sneeuw kijken in de bergen... Mmm, sweet memories.
Bij Wenen hoort Die Wienerin, glossy voor de trendy inwoonster van de stad, die zo groot is als onze provincie Utrecht. Ik vond nog een exemplaar uit 1997 en besloot even te googlen, want Die Wienerin blijkt inmiddels online.
Struikel ik meteen over een recept voor eend met chocola. Helemaal niet traditioneel, maar hip, met rode peper.
Hier het recept uit Die Wienerin, ja, natuurlijk wel in het Weens-duits.

Entenbrust mit Chili-Schokolade-Sauce

Zutaten fuer 4 Portionen:
2 Entenbrustfilets mit Haut, 2 EL Butterschmalz, 2 kleine Thymianzweige, 50 ml Rotwein, 50 ml Portwein (nicht zu suesz) 200 ml dunkler Gefluegelfond, 1/2 Tafel Chili-Schokolade (z. B. von Zotter), kalte Butter, Salz, Pfeffer aus der Muehle, 2 Salatherzen.


1. Haut der Entenbrueste kreuzweise einschneiden, Fleisch beidseitig salzen und pfeffern. Mit der Hautseite nach unten in 1 EL heiszem Butterschmalz anbraten, mit Thymianzweigen belegen. Pfanne ins vorgeheizte Rohr (180C) stellen und Brueste 8–12 Minuten braten.
2. Inzwischen Port- und Rotwein auf ein Drittel der Menge einkochen, Gefluegelfond zugieszen und Sauce erneut auf die Haelfte einkochen. Schokolade zugeben und unter Ruehren in der Sauce aufloesen. Sauce durch Einruehren mit kalten Butterstuecken binden (montieren), nicht mehr kochen, abschmecken.
3. Entenbrueste aus der Pfanne nehmen und unter Alufolie etwa 10 Minuten rasten lassen.
4. Salatherzen der Länge nach halbieren. Butter in einer Pfanne erhitzen, eine Prise Zucker einstreuen, Salat einlegen, rundum anbraten und im Rohr ca. 5 Minuten ziehen lassen.
5. Restliches Schmalz erhitzen, Entenbrueste darin noch einmal scharf anbraten und danach quer zum Faserverlauf in duenne Scheiben schneiden.
Dazu passen Erdaepfelgnocchi.

Nou ja, van mij mag u ook gewoon aardappelpuree nemen, lieve lezer, want gnocchi en knoedel, daar hebben we nooit aan kunnen wennen.
De vraag is of je hier Zotters bio en fairtrade chocola kunt krijgen, maar anders doet een even nette vervanger wonderen.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage