donderdag, november 26, 2009

Sinterklaassnoep - 2


Het meeste snoepgoed dat wij aan de Sinterklaastijd toeschrijven leidt in andere vorm een wat ruimer bestaan. Denk aan de ontbijtkoek, ook wel peperkoek genaamd.
In speculaas en taaitaai gaan tal van specerijen, waaronder peper. Gemakshalve is die dan maar de naamgever. We noemen hem niet nagelkoek, foeliekoek, anijskoek, kardemomkoek ofzo. Van oorsprong werden dit soort koeken met honing gemaakt, later is dat vervangen door stroop, (bruine) basterdsuiker, of kristalsuiker.
Die honingkoeken hebben een lange geschiedenis. Kom ik morgen op terug.
Onze speculaas, taaitaai en ontbijtkoek hebben familie in Europa: Duitse Lebkuchen, Pfefferkuchen en Printen, Zwitserse, Elzasser, Oostenrijkse Leckerli of Leckerle, Franse pain de epices, het Engelse Gingerbread. De receptuur varieert in de loop van de tijd en per plaats, maar in principe de basis is hetzelfde: honing, meel, specerijen en gedroogd of geconfijt fruit.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage