<Mededelingen van land en tuinbouw>

maandag, november 30, 2009

Speculaaskruiden - 2


Wat precies speculaaskruiden zijn zul je in de kookboeken niet vinden. De moderne kookboeken laten de thuisbakker een zakje speculaaskruiden aanschaffen. Oudere kookboeken geven gelukkig zelf aanwijzingen voor het maken van de mix.
Naast me liggen de 4e en 8e druk van Wannee, het kookboek van de Amsterdamse huishoudschool. Het speculaasrecept is in die drukgangen niet gewijzigd, maar verrassend van inhoud voor de bakker van moderne speculaas. Niet zozeer vanwege het specerijenmengsel (dat is vrij karig) maar vanwege de sukade.
Hier het recept:

Speculaas

Nodig:
150 gram bloem, 50 gram boter, 12 en een halve gram amandelen, 2 en een half gram gestampte kruidnagelen, een halve theelepel kaneel, wat geraspte nootmuskaat, 5 gram sucade, een lepel melk, 100 gram donkerbruine suiker.

Bereiding:
Los de suiker in de melk op. Hak de gepelde amandelen in grove stukken, snipper de sucade. Kneed alle ingredienten tot een bal en druk dien stevig in een met rijstmeel bestrooide speculaasplank. Snijd met een scherp, dun mes het overtollige deeg af, licht de koekjes uit de plank en leg ze op een met meel bestrooid bakblik op eenigen afstand van elkaar. Bak ze in een tamelijk heeten oven lichtbruin en gaar (ongeveer 15 minuten) neem ze van het blik en laat ze bekoelen.

Tip: wie niet over een speculaasplank beschikt, kan het deeg gewoon dun uitrollen en met een koekjessteker, of een bierglas koekjes uitsteken. Niet zo Sinterklazerig, maar het werkt wel.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage