Aardappelsoep

Er ligt een laagje sneeuw in het dorp, de lucht is grijs, er zal nog wel meer sneeuw gaan vallen. De roodborst zit op de tuintafel te wachten op onze strooivaardigheden. Voorlopig zal hij het met een oude boterham moeten doen, het huishouden is nog niet op winterprogramma ingesteld. Eigenlijk is het stamppot weer, maar ik houd meer van stevige soepen, ouderwetse soepen. We gaan aardappelsoep maken van Rijntje Biljardt uit de eerste helft van der 19e eeuw. We trekken bouillon van een kalfsschenkel, die nog in de diepvries lag, met wat diepvriestuinkruiden waar we de sneeuw van af schudden. Want het heeft eerst gevroren dat het kraakte. In de bouillon trekken we ook een blaadje foelie mee. We mikken kleingesneden gekookte aardappelen - we hadden nog een restje - in de bouillon. En wat fijngesneden prei en andijvie. Het vlees van de kalfsschenkel snijden we klein en doen we terug in de pan. Laatste handeling: afmaken op smaak met peper en zout. Een beetje geraspte zeer oude kaas mag er ook wel bij, maar dat staat niet in het recept. Eenvoudig en voedzaam. En ook heel lekker.
Rijntje Biljardt was vanaf haar 14e in een dienstje, klom op tot kokkin, van onder meer ene mr. P.A. Brugmans, eerzaam advocaat te Amsterdam. In 1837 kookte ze in Paleis Soestdijk voor koninklijke gezelschappen.
Labels: Aardappelsoep
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage