Paarse wortelen

Gisteren praatte foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan ons bij over de ontwikkelingen in onze eetgewoonten het komende decennium. Heel interessant verhaal, daar in Kasteel Groeneveld in Baarn, dat ik hier natuurlijk niet ga navertellen. Maar een paar dingetjes zal ik verklappen. De trend - een lange termijn ontwikkeling - is naar gezond eten, koken met aandacht, dagelijks verse boodschappen doen op de markt of bij de boerderijwinkel. De kortdurende hypes doen meestal niet meer dan een paar seizoenen opgang. Wie dus helemaal bij wil zijn bereidt met de Kerst champriblappen met paarse wortelen. Die gaar je langzaam in de oven. Paarse wortelen kennen we hier natuurlijk, dat zijn de oerwortelen, die vanuit wat nu Afghanistan heet met de Moren mee naar het Iberisch schiereiland kwamen en vandaaruit de rest van Europa veroverden. De Moren kwamen dankzij Karel Martel niet verder dan de Pyreneeen. De naam Mohren is in het Duits aan de wortel blijven plakken: Mohren. Waar de Franse carottes, de Britten carrots, de Italiaan carota zegt, en wij wortelen of peen.... minder romantisch.
Kook de paarse wortelen niet, daar wordt de kleur niet beter van. Wanneer je de paarse wortel doorsnijdt, zie je een paarse buitenring en een oranje hart. Gaar ze in de oven met een beetje olijfolie, op pakweg 80 graden. In een ovenschaal, of verpakt in folie, net als de bietjes. Dan blijft die pakkende kleurstelling behouden.
Labels: Wortelen
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage