Sinterklaassnoep - 5

Het wil maar niet lukken om een recept voor pepernoten te vinden dat ouder is dan de 18e eeuw. Misschien zegt dat iets over de pepernoot, de rol van de pepernoot, of wat dan ook. Fundluecke, of postquem. Ik weet het nog niet. Deze vragen zal ik straks op foodlog stellen. Wel vind ik oude recepten voor peperkoek, honingkoek, vanaf de 15e eeuw. Franz de Rontzier maakt in 1598 verschil tussen deze twee.
Drie recepten voor honingkoek, twee voor peperkoek. En zoals gebruikelijk natuurlijk zonder hoeveelheden. Maar het idee is duidelijk:
Honingkoek
Verhit de honing, meng er de bloem door en kneed er onder toevoeging van tarwezemelen een deeg van . Vorm koeken van dit deeg.
Variant: kruidnagel toevoegen en suiker.
Andere versie: met gemberwortel, foelie en suiker.
Peperkoek
Kneed een deeg van bloem, water, gist en laat dit rijzen. Meng er eieren, peper, gemalen kruidnagel, zout, boter en nootmuskaat door. Vorm er koeken van.
Variant: kneed een deeg van bloem, water, gist, anijszaadjes, gemalen koriander en nootmuskaat, vorm er kleine koekjes van en bestrijk deze voor en na het bakken met boter.
Dat laatste recept begint al erg op onze 18e eeuwse pepernoten te lijken. Anijszaadjes, peper, kruidnagel en nootmuskaat. Maar gist, dat doen ze er niet door.
Bron: Franz de Rontzier Kunstbuch von mancherley Essen, Gesotten, Gebraten, Pasteten. Wolfenbuettel, 1598.
Rontzier kwam uit Frankrijk, zoals zijn naam al doet vermoeden. Hij was in dienst bij de drie opeenvolgende graven van Braunschweig-Luenenburg.
Labels: Sinterklaas honingkoek peperkoek
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage