Beb en de Indische keuken

In het laatste huis van de wereld beschrijft Beb Vuyk de viering van Koninginnedag in Namlea. Daar richt Achmed, eens als djongos mee naar Namlea gekomen en, toen zijn Toean vertrok, gebleven.
Hij is een Bataviaan, timmerman, metselaar, kok en groentkweker. Hij weet alles, kent alles en probeert alles. (...)Een paar dagen tevoren is hij rondgegaan bij alle notabelen, heeft hen van zijn plannen verteld, gevraagd of hij op hun klandizie mocht rekeken en tafeltjes en stoeltjes geleend. sMiddags is een tent van atap in elkaar getimmerd, een grote open ruimte met jong klapperblad en papieren slingers versierd, waar onze stoelen rondom onze gedekte tafels staan.
Achmed laat zijn sateh in de steek om ons te begroeten, we bewonderen zijn inrichting, bekijken de keuken waar in grote geleende panenn het lekkers te koken staat. We snoepen van de kroepoek en katjang goreng en Achmad verschikt de zitjes tot een grote kring en neemt de bestellingen op. Koud bier en limonade worden uit de cantine gehaald. en het eerste gerecht wordt opgediend, soto, een Javaanse kippensoep. Daarna eten wij sateh kambing, geitenvlees aan stokjes geregen en geroosterd, met een heete saus van Spaanse peper, soja en citroen en met lontong, in pisangbladeren gekookte rijst.
In verband met de geitenruimingen dankzij een slecht beheerste Q-koorts uitbraak is een recept voor sateh gambing wel erg tegen het zere been. Daarom kijk ik in Beb Vuyks Indische kookboek naar een recept voor soto ajam. Veel spulletjes voor nodig, die niet direct hier in de omgeving te vinden zijn. Dus maken we een ietwat uitgeklede versie van wat we in huis hebben. Ook lekker. Hier de uitgeklede versie:
Soto Ajam
Dit heb je nodig: 1 vette soepkip, 4 hardgekookte eieren, 2 grote gekookte aardappelen, 250 gram tauge, 1 grote citroen in partjes gesneden, 2 gesnipperde uien, 3 gesnipperde teentjes knoflook, 2 centimeter gemberwortel, 1 theelepel koenjit, 3 theelepels laos, een halve theelepel peperkorrels, 4 djeroek poeroet blaadjes, 4 sprieten sereh, 2 eetlepels gehakte bieslook, 4 eetlepels gehakte selderijblad, scheut zonnebloemolie, ketjap (imari), snufje zout.
Dit doe je: wrijf drie kwart van de ui, knoflook, laos en koenjit tot een brij. Breng de kip aan de kook met ruim 2 liter water, peperkorrels en een snufje zout, de gemberwortel, djeroek poeroetblaadjes en de sereh. Laat de kip gaarkoken. Haal de kip er dan uit en ontdoe haar van het borstvlees, dat kleingesneden samen met het uimengsel wordt gefruit in de olie. Roer er de gehakte selderij aan toe. Voeg dat weer toe aan het kookvocht en laat het geheel een half uurtje rustig doorkoken. Pluk de rest van het vlees van de kip, snijd dat in stukjes en mik die er bij in de pan. Roer even om. Snijd de aardappelen in blokjes en voeg die aan de soep toe. Snijd de gepelde eieren in partjes, was de tauge onder warm stromend water en laat die even uitlekken, fruit de rest van de gesnipperde uitjes goudbruin. Doe aardappelblokjes, uitjes, eipartjes, citroenpartjes, geknipte bieslook en tauge in aparte kommetjes en zet die op tafel. Dien de kippensoep dampend heet op in een terrine.
En zo eet je het: In je diepe bord doe je wat van de aardappel en tauge en je giet er wat van de soep met stukjes kip overheen, druppel er wat citroensap op, leg er een paar partjes ei op en strooi er ui en bieslook over. Serveer er ketjap en sambal oelek bij. Je kunt er ook nog gekookte witte rijst bij geven.
Labels: Beb Vuyk Indische keuken
1 reacties:
Deze uitgeklede versie klinkt goed. En met die kou is soep onmisbaar. Blijf maar steken op Tom Yam, deze maar eens proberen.
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage