<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, januari 15, 2010

Pittig soepje


Hier in huis hoesten we het behang zo ongeveer van de muren. Megaverpakkingen zakdoeken benemen het uitzicht. Tijd voor een verwarmende soep en we maken meteen maar een stevige pan voor meer dagen soeppret. We kiezen voor:

Harira met lam en kip

Dit heb je nodig:
4 eetlepels olijfolie
400 gram lamsvlees (schouder of poulet)
2 kippendijen
4 teentjes knoflook
2 fijngesnipperde uien
1 blikje kikkererwten(225 gram)
2 liter water of bouillon
1/2 theelepel gemberpoeder
1/2 theelepel korianderpoeder
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel geelwortel
1 blikje gepelde tomaten
4 eetlepels fijngeknipt korianderblad
2 losgeklopte eieren
50 gram rijst of vermicelli
100 gram rode linzen
peper en zout naar smaak
harissa
1 rijpe citroen in partjes

Zo doe je het:
Doe de olie in een braadpan met dikke bodem. Braad daarin het vlees aan alle kanten lichtjes aan. Haal lam en kip met een gaatjeslepel uit de pan en houd ze warm op een bord. Fruit de ui en knoflook lichtjes. Doe het vlees er weer bij, alsook de kikkererwten, linzen, rijst of vermicelli en het water, of de bouillon. Roer er de specerijen en tomaten door, en doe er peper en zout naar smaak bij. Breng het geheel aan de kook en laat het zo'n drie kwartier pruttelen. Zorg dat er voldoende vocht aanwezig is, voeg anders nog wat water toe. Doe er het korianderblad bij en laat het nog eens een kwartier sudderen. Haal dan de kip eruit en ontdoe die van het bot. Snijd het vlees van kip en lam in kleine stukjes en doe die terug in de pan. Breng de soep zonodig op smaak met harissa.
Haal de pan van het vuur en roer er de losgeklopte eieren door, zodat je mooie sliertjes krijgt. Serveer de soep direct met partjes citroen en strooi er nog wat korianderblaadjes over ter garnering.
Let wel: de specerijen zijn maar een indicatie, gewoon naar eigen smaak experimenteren, dat werkt het beste.

Labels:

5 reacties:

Blogger Yvon zei...

Hmm Harira, maar als je het behang ongeveer van af hoest (jemig, beterschap) zou ik als eerste denken aan Tom Yam, helpt, echt!

18 januari 2010 om 00:16  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Te laat... inmiddels is de koorts weer aan het zakken. Trouwens, heb jij een recept voor Tom Yam?

18 januari 2010 om 15:48  
Blogger Yvon zei...

Gelukkig. Het recept voor Tom Yam/hete, zure soep houd ik globaal aan maar is gebaseerd op de versie in "Nigella bijt". Dat wordt zoiets (Voor Arno doe ik er meestal kokosmelk bij, onze Scovilleschalen liggen niet lekker op 1 lijn):

Verhit 1½ l kippenbouillon en 1 royale el tomyampasta in een pan, samen met 4 kaffir limoenblaadjes; 1-2 stengels citroengras in stukken, het sap van 1 limoen; 4 el vissaus; 3 kleine rode pepers (rawit) en 1 tl suiker. Voeg evt. ook wat Chinese gedroogde paddenstoelen toe. Breng aan de kook en laat alles een half uurtje sudderen. Zeef de soep meteen of laat de pan nog een paar uur staan met alles erin voor een nog krachtigere smaak. Voor de vulling kun je paddestoelen, garnalen en/of kipfilet en noodles gaar laten koken in de soep. Garneer met lente-ui en koriander.

18 januari 2010 om 23:35  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Dank je Yvon, klinkt erg lekker, komend weekend proberen!

19 januari 2010 om 10:09  
Blogger Yvon zei...

Lawson laat alle ingrediënten er inzitten vergat ik er bij te zetten.

Lees (pas) vanochtend het interview over Vergeten Groenten in nrc.next. Leuk en met informatie die nieuw voor mij was.

20 januari 2010 om 10:34  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage