<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, januari 24, 2010

Saffraan en tuinbonen


Het was een week vol media-aandacht. Cappuccino over winterkost, de regiobladen van Wegener over kant-en-klaarmaaltijden, en de NRC over de lezing in Bergen op Zoom. In de NRC noemde ik als een van mijn favorieten de tuinbonen met saffraan en bier uit de Middeleeuwen, meer precies: das Buch von Guter Spise.

En het kon natuurlijk niet uitblijven, er kwamen verzoeken of ik het recept ook wat preciezer kon leveren dan het in de krant stond. Nu zijn recepten in de middeleeuwen verre van precies, maar zo als hier onder is het uitvoerbaar.
Wat is er nu grappig aan dit recept? Allereerst de kleurcombinatie van geel met groen. In de middeleeuwen zijn ze dol op kleur op tafel. Dubbeldop je de tuinbonen dan knalt het nog wat meer.
Apart is ook de combinatie van tuinbonen met bier (neem echt ouderwets gerstenat, gehopt of gegruyt).

Tuinbonen met bier en saffraan

Dit heb je nodig: 2 kilo verse of 1 pak diepvries tuinbonen, een witte boterham, een mespunt peper of meer, een flinke theelepel karwij, een eetlepeltje azijn, een flinke scheut bier, een zakje saffraan, zout.

En zo doe je het: kook de tuinbonen gaar, giet ze af en dubbeldop ze. Doe het brood met de peper, karwij, de azijn en het bier in een kommetje en roer er een papje van.
Doe het bier in een pan, giet er het papje bij en voeg de saffraan toe. Breng voorzichtig aan de kook. Voeg de tuinbonen toe en maak af op smaak met zout.
Laat het een minuut of vijf stoven en dien dan op bij gebraden vlees of gevogelte.

Labels:

1 reacties:

Blogger Yvon zei...

Vroeg het me al af na lezing van het interview, knip-plak en ga het proberen.

25 januari 2010 om 15:33  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage