Winterkost

Het vriest hier aangenaam en dat nodigt uit tot vanavond een stevige wintermaaltijd op tafel. Zuurkool met geconfijte eendenbout en wat spek. We hebben zuurkool van Limburgse origine, deels wittekool, deels savoyekool. Uit het vat, en heel wat smakelijker dan de voorgekauwde plastic zakjes. Nederland heeft een grote zuurkool traditie, er is nog steeds een producent. Maar zuurkool uit het vat is nauwelijks meer te vinden. In Noord Holland staat de fabriek van Gert Kramer en Zonen. Gert Kramer begon in 1888 met de fabricage van zuurkool. Dat was nog handwerk met een koolschaaf. De kool werd in houten vaten ingemaakt en daarna in oxhoofden - vaten van 200 liter - verpakt. Per zeilschip gingen de oxhoofden naar hun plaats van bestemming, waarbij dichtgevroren vaarten natuurlijk problemen opleverden. Een oplossing vonden ze door de oxhoofden met zuurkool over het ijs naar het spoorwegstation te rollen. Een afstand van vier kilometer. Wat een gezicht moet dat zijn geweest, al die mannen die een vat over het ijs rolden.
Dat had Avercamp niet kunnen bedenken, anders had hij er vast een winterlandschapje aan gewaagd.
Nu kun je tien liter vaten bij ze kopen, plastic inmiddels, of pakjes en zakjes onder de merknaam Krautboy, een merkwaardige combi van Duits en Engels.
Meer zuurkoolweetjes zijn op hun site te vinden: http://www.gkz.nl
Labels: zuurkool
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage