<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, februari 04, 2010

Aardappeleters - vervolgMede dankzij dit soort schilderijen (deze is van Israels) en oorlogs- en crisisverhalen denken we bij aardappelen meestal aan eenvoudige kost, armeluisvoer, stamppot en malaise. Maar dat is helemaal niet terecht. Je kunt tegenwoordig al helemaal gemakkelijk het hele jaar door aan designpiepers komen. Zelfs de grootgrutter heeft ze in soorten en maten. Die kun je gewoon koken in de schil en opdissen met wat zeezout erbij. Of je doet er iets ingewikkelds mee, zoals onderstaand recept dat ik in een Frans kooktijdschrift opdook.

Feestelijke Aardappelen

Dit heb je nodig: 1 pond kleine aardappelen Amandines, of Rattes bijvoorbeeld, gewassen en schoongepoetst; 2 teentjes knoflook; 1 bouquet garni; 1 dl cognac; fijn zeezout en peper uit de molen; een flinke scheut olijfolie of 50 gram boter, of een paar eetlepels ganzenvet.

En zo doe je het: verwarm het vet in een pan met dikke bodem. Voeg de kruiderij toe en dan de piepertjes. Roer alles goed dooreen. Giet er dan voorzichtig de cognac bij en zet het vuur laag. Zout en peper naar smaak toevoegen aan het eind van de kooktijd. Wanneer nodig voeg je een beetje warm water toe. Heerlijk bij gevogelte of wild, of gebraden varkensvlees.
Snelle tip: kook de aardappeltjes eerst beetgaar, laat ze uitlekken en droog ze goed af.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage