<Mededelingen van land en tuinbouw>

donderdag, februari 11, 2010

Kardemom - vervolg



Wat dat specerijenmengsel dan wel was, met kardemom. Dat heb ik uit het prachtige boek De Specerijenroutes van Chris en Carolyn Caldicott. En hier is het:

Zanzibar Viskruidenmix

Dit heb je nodig: 1 theelepel komijnzaad, 1 opgehoopte theelepel korianderzaad, 1 theelepel zwarte peperkorrels, de zaadjes van 8 groene kardemompeulen, stukje pijpkaneel, 1 theelepel serehpoeder, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel kurkuma (geelwortel, koenjit), 1 theelepel paprikapoeder.

En zo doe je het: rooster de komijn, koriander, kardemomzaadjes, peper en kaneel tot de geur vrij komt. Haal de specerijen uit de pan en maal ze tot poeder. Meng ze met de andere poeder tot een gelijkmatige mix.
Ik heb in plaats van serehpoeder ook wel een verse spriet sereh gebruikt, dat vind ik zelf wel een verbetering: frisser, geuriger.

Zanzibar garnalen

Wat doe je met dit mengsel? Je neemt de helft ervan en die pureer je met 2 rode grofgehakte uien, 1 eetlepel limoensap en 1 eetlepel azijn, 2 groene pepers. De pasta smeer je over 400 gram rauwe grote garnalen en dan laat je het geheel een half uurtje marineren.
Dan verhit je zonnebloemolie in een wok, bakt daarin de garnalen inclousief de marinade helemaal gaar. Je vist ze uit de pan en doet nog wat olie in de pan waarin je twee in dunne ringen gesneden rode uien en de rest van de specerijenmix wokt. Daar voeg je twee of drie grote vleestomaten in blokjes gesneden aan toe, roert het een minuut of drie om, giet er een kopje water over en eventueel wat zout. De saus moet wat indikken, en wanneer de olie boven komt drijven is hij wel goed. Je mikt de garnalen in de saus, laat alles even goed doorwarmen en dient het op met rijs of pilau. Garneer alles met korianderblad.

Labels:

2 reacties:

Blogger C zei...

Wat een heerlijk recept lijkt mij dit! Ik verheug mij op al die geuren en ga het binnenkort zeker maken. C.

13 februari 2010 om 11:32  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Het is hier een regelmatig terugkerend gerecht. Eigenlijk hoort er nog heel gekruide rijst bij, maar dat vind ik dan weer jammer van de garnalen.

13 februari 2010 om 13:30  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage