woensdag, februari 10, 2010

Kardemom



Groene kardemompeulen, niet al te groot, geven een heerlijke smaak aan gerechten. In de peultjes zitten kleine zwarte zaadjes. Het loont de moeite om de peulen te pellen en de zaadjes apart te gebruiken in specerijenmengsels. Maar je kunt de peulen ook met de koffie meemalen om Arabische koffie te krijgen. Ik kreeg uit Damascus ook kardemomthee. Je kunt ook grotere en blekere kardemompeulen krijgen. Die zijn meestal minder geurig en smaakvol, meer voor het grove werk, zeg maar.

Wij stoppen de peulen het liefst in de pilau, de zaadjes zoals gezegd in het specerijenmengsel. Maar die kun je ook heel goed in bakwerk gebruiken, om bijvoorbeeld kruidkoek of brioche een aparte smaak te geven.

Waar komt onze kardemom vandaan?
Kardemom, officieel Elettaria cardamomum, komt vooral uit India, Indonesie, Maleisie, Madagaskar, Jamaica, Iran, Guatamala, Brazilie, of Sri Lanka. De plant is familie van de gember.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage