<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, februari 07, 2010

Salingers Soep


Ach ja, the Catcher in the Rye, verplichte kost voor de literatuurlijst, vroeger in ieder geval. Het overlijden van auteur en afzonderling J.D. Salinger ( 1 januari 1919 - 27 januari 2010) leidt tot veel publicaties en speculaties. Zo ook in NRC Weekblad, waarin het verhaal over het mislukken van een uitgave van Hapworth 16, 1924. Met de afwijking van de foodie lees ik in het verhaal over de ontmoeting tussen de mogelijke uitgever Roger Lathbury en Jerome David Salinger in 1996 in de National Gallery in Washington. Ze ontmoeten elkaar bij de fontein op de binnenplaats en ze gaan een hapje eten in het restaurant om over de publicatie te praten. JDS adviseert om de Parmesan Soup te bestellen, omdat die daar voortreffelijk zou zijn.
Parmesan Soup? Nooit van gehoord. Gelukkig is daar Google. In de vertaling Parmezaanse soep of minestra Parmigiana kom ik het nergens tegen. Maar wel in het Engels Parmesan Soup, volgens een recept van ene Johanna Maier, een Oostenrijkse chef met een restaurant in Filzmoos. Ik blijk weer eens ster-onkundig, haar restaurant Hubertus heeft er twee van Michelin gekregen en vier koksmutsen van Gault Millau, ze heeft kookboeken op haar naam staan en runt ook nog een kookschool. Dan zal de soep ook wel prettig zijn. Hier is ze te vinden http://www.johannamaier.at/

Parmezaanse soep

Dit heb je nodig: twee sjalotjes in snippers, 1 geplette teen knoflook, 2 eetlepels risottorijst, 50 gram roomboter, 1 dl Noilly Prat, 1 dl droge witte wijn, 5 dl groentebouillon, 2,5 dl room, 200 gram versgeraspte (fijn) Parmezaanse kaas, zout, peper, truffelolie.
En zo doe je het: sauteer de sjalotten, knoflook en rijst zachtjes in de boter, maar laat ze niet bruin worden. Voeg de Noilly Prat en witte wijn toe en laat het tot de helft inkoken. Doe er dan de bouillon bij en de room, breng aan de kook en laat opnieuw inkoken. Tot zover kan het worden voorbereid. Wanneer je wilt gaan opdoen, pakweg tien minuten te voren, verwarm je de soep opnieuw, voegt de kaas toe en maakt af op smaak met zout en peper. Zeef de soep dan door een fijnmazige zeef. Verwarm soepkoppen of borden voor. Schuim de soep op met de handmixer of staafmixer. Giet de schuimende soep in de koppen of borden en sprenkel er een paar druppels truffelolie over.

Met deze soep ga ik meedoen aan het foodblogevent van februari, thema vegetarisch:
http://kvzkookblog.blogspot.com:80/search/label/Foodblog%20event
Mijn bewerking van dit recept volgt dus nog. Met foto van het resultaat.

Labels:

3 reacties:

Blogger Yvon zei...

Ah deze soep met Noilly Prat bedoelde je. Benieuwd naar de bewerking van dit recept. Doet mij een beetje denken aan een recept (van Jeremy Vermolen) voor espuma van Parmezaan.

9 februari 2010 om 10:27  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Ik vind het vooral mysterieus dat je risottorijst moet meekoken, maar die er vervolgens weer uitzeeft????? Of moet die gepureerd? Ga binnenkort eens uitproberen!
En zal even in het boek van zus en zo kijken. Dank voor de tip. Vond ook een zeer uitgeklede versie, waarbij de oorsprong van het recept in Rome werd gelegd. Soep zonder de rijst en de drank, dus vooral room en Parmezaan. Beetje saai.

10 februari 2010 om 08:32  
Blogger Yvon zei...

Zie ik vaker inderdaad bij soepen. Keek even naar het recept van Vermolen, maar lijkt er bij nader inzien niet op. Staat ook niet in Zus & zo, uit een Good Food gehaald een paar jaar geleden. Wel een aanrader:
Zoetzuur tomaatje met Parmezaanschuim
4 cherrytomaatjes
0,5 dl gevogeltefond
1 dl room
50 g Parmezaanse kaas, geraspt
paar blaadjes basilicum
Voor de marinade:
1 dl water
1/2 dl zijn
150 g suiker
1 laurierblad
enkele peperkorrels
1 teentje knoflook
Maark een marinade van het water, de azijn, suiker, laurier, peperkorrels en knoflook. Ontvel de tomaatjes en leg ze minimaal 24 uur in de marinade. Breng de gevogeltefond en de room aan de kook en los de Parmezaan hierin op. Doe de parmezaanschuim in een slagroomkidde met gaspatroon, spuit op het uitgelekte tomaatje en garneer met basilicum.

In elkk geval geen rijst om er weer uit te zeven ;-)

10 februari 2010 om 18:11  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage