donderdag, februari 25, 2010

Salingers soep



Het thema van het foodblogevent van februari was je favoriete vegetarische recept. Dat is onmogelijk kiezen. Want alles mocht: soep, hoofdgerecht, toe, salade, saus. Ik geef op mijn blog regelmatig vleesloze recepten. Maar aangezien de oproep kwam toen de Amerikaanse auteur J.D. Salinger net overleden was, en er in een In Memoriam gerept werd van Parmesan Soup, besloot ik daar in te duiken. En dit is het aangepaste recept, dat bij ons nu als Salingers soep door het leven gaat, want Parmezaanse kaas is van de koe en dus verboden. Lekker voor een lunch inderdaad. Ik zou er geroosterde boterhammetjes bij serveren, of soepstengels of krakend knapperig stokbrood. Beetje dopen in die soep moet mogen. Bij het maken kreeg ik de indruk dat ik van het bereiden van risotto overstapte op het maken van kaasfondue. Met dit resultaat:

Salingers Soep

Dit heb je nodig: twee sjalotjes in snippers, 1 geplette teen knoflook, 2 eetlepels risottorijst, 1 eetlepel olijfolie, 1 dl Noilly Prat, 1 dl droge witte wijn, 5 dl groentebouillon, half pakje sojaroom, 200 gram versgeraspte (fijn) Sardijnse pecorino, zout, peper, truffelolie.
En zo doe je het: sauteer de sjalotten, knoflook en rijst zachtjes in de olie, maar laat ze niet bruin worden. Voeg de Noilly Prat en witte wijn toe en laat het tot de helft inkoken. Doe er dan de bouillon bij en de sojaroom, breng aan de kook en laat opnieuw inkoken. Tot zover kan het worden voorbereid. Wanneer je wilt gaan opdoen, pakweg tien minuten te voren, verwarm je de soep opnieuw, voegt de kaas toe en maakt af op smaak met zout en peper. Zeef de soep dan door een fijnmazige zeef, pureer de rijst en sjalot zoveel mogelijk. Verwarm soepkoppen of borden voor. Schuim de soep op met de handmixer of staafmixer. Giet de schuimende soep in de koppen of borden en sprenkel er een paar druppels truffelolie over.

Deze aan mensen met gluten- en koemelk intolerantie aangepaste versie vonden we heel smakelijk. Maar ik mis een beetje groen. Volgende keer knip ik er wat bieslook over, of wat peterselie, of wat ander vers groen uit de kruidentuin.
Meer vegetarische recepten van het foodblogevent:
http://kvzkookblog.blogspot.com/2010/02/foodblog-event-februari-vegetarisch.html

Labels:

2 reacties:

Blogger Femke zei...

Bedankt voor je deelname aan het Foodblog-Event van deze maand !
Lijkt ons een heerlijk soepje! Zowel het origineel als jouw variant :)
De samenvatting is te lezen op:
http://kvzkookblog.blogspot.com/2010/03/samenvatting-foodblogevent-februari.html

1 maart 2010 om 15:15  
Blogger Anzj zei...

Bijzondere aanpassing heb je gemaakt, met deze Salinger's soep. Zelf maakte ik wel eens een mozzarellasoep, die was ook érg goed! Ik ben niet helemaal zeker of jij ook al uitgenodigd bent voor het nieuwe FoodBlogEvent, maar anders bij deze. Van harte.
http://mangerie.blogspot.com/2010/03/foodblogevent-maart-2010verjaardagsbuff.html

2 maart 2010 om 08:54  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage