<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, februari 21, 2010

Zure kool


Goed, daar kwam ik dus niet mee weg, met dat lesje Italiaanse zuurkool. Bij deze dan de manier waarop Pellegrino Artusi vindt dat wij zuurkool moeten maken. Maar is het wel zuurkool in de vorm zoals wij die kennen? Of is het zure kool?
Dit is wat Artusi meldt, in mijn vertaling dan:

Sauer-kraut

Neem een stevige witte kool, haal er de groene bladeren met dikke nerven van af en kuis hem. Vierendeel de kool, snijd vanuit de stronk naar de top. Spoel de kwarten goed af onder koud stromend water. Snijd dan de kwarten in reepjes, zoals vermicelli. Doe de snippers kool in een aardewerk pot met een beetje zout en giet er kokend water over tot het onder staat. Wanneer het is afgekoeld haal je de kool er uit en knijp je hem goed uit. Dan doe je de kool terug in de pot met dopje sterke azijn opgelost in een glas koud water. Als het om een grote kool ging, moet je de hoeveelheid verdubbelen. Laat dit een paar uur trekken. Keer de boel af en toe om. Knijp de kool goed uit en bereid hem volgens het recept.

Tot zover Artusi. Die recepten heb ik gisteren beschreven.
Dit is dus zure kool, en geen zuurkool. Want zuurkool is gefermenteerd met zout en bij het maken komt geen azijn kijken. Fermetneren heeft tijd nodig. Dit is snelle namaak zuurkool, die eigenlijk gewoon zure kool is. Meer gemarineerd dus. Gaan we dit een keer doen? Ik weet het niet, het klinkt niet erg aanlokkelijk.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage