Laatste Avondmaal - 2

Het Laatste Avondmaal dat Daniele Crespi schilderde in 1624-25 is een wat rijker gevulde dis dan Cranach wenselijk achtte. Gevogelte, schotels met grote en kleine vissen, plakjes rettich of ui, dat kan ik niet goed zien, en natuurlijk brood.
Zoetwatervis werd vroeger veel meer gegeten dan we nu nog doen. Brasem, baars, rietvoorn, men haalde de neus er zeker niet voor op, hoe gratig ook. Hier een recept van Carolus Battus, of Karel Baeten op zijn Hollands.
Een saus op gezoden brasem te maken.
Neemt wittebrood, weekt het in Rijnsche wijn met wat azijn en dooiers van hardgekookte eyeren. Doe het door een zeef. Doet erby komijn, gember, het moet vooral naar komijn smaken. Laat het samen opzieden en giet het over de gezoden brasem en de dien het op, maer de brasem moet gepelt zijn eer men hem in de schotel doet, gelijck men de baersen pelt.
Labels: Laatste Avondmaal
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage