<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, april 02, 2010

Laatste Avondmaal


Lucas Cranach schilderde dit laatste avondmaal in 1565. Er staat een geroosterd lam op tafel, er zijn wat kleine broodjes zichtbaar, en er staat kostbaar glaswerk en zelfs een zilveren drinkbeker. Helemaal prachtig is de wijnkoeler met fles rechts op de voorgrond.
Opmerkelijk is dat er dus een paaslam, of een godslam op tafel staat en geen vastenvis. Het Notabel Boeckxen loopt niet over van lamsgerechten. Wel moet er hier en daar een hamel aan geloven. De borst van de hamel braad je op een rooster of aan het spit gaar, daarna wordt het vlees in stukjes gesneden en in een pot gedaan. Je snippert een ui en die doe je bij het vlees. Dan neem je gember, kaneel en kruidnagel en kardemom en deze specerijen meng je met verjus. Deze saus serveer je bij het vlees. En je moet er op toezien dat er precies genoeg zout in zit.

Labels:

2 reacties:

Blogger Mariëlla zei...

Ja, prachtig die wijnkoeler. De fles zelf is overigens ook erg fraai, een soort veldflesidee. Die combinatie zie je veel, bijvoorbeeld bij Bartholomeus van der Helst op zijn grote Schutterstuk in het Rijksmuseum. Ik ken één fysieke wijnkoeler, in de Menkamaborg, maar ben erg benieuwd of er musea zijn waar dit soort huisraad nog bewaard wordt.

2 april 2010 om 11:46  
Blogger Lizet Kruyff zei...

Het lijken me wel bakken om te gebruiken voor meer doeleinden, je kunt er het kind in baden, haardhout in bewaren, nou ja, ik vrees dat het merendeel van deze voorwerpen opgebruikt is, of gerecycled.

2 april 2010 om 12:43  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage