<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, mei 26, 2010

Akelei - 2



Op Vlaamse Primitieve schilderijen zie je vaak akeleien op de voorgrond, een detail, met liefde en levendigheid geschilderd. Oude botanische boeken vermelden de akelei, de tekeningen zijn soms dusdanig onbeholpen dat je niet echt weet of er ook een akelei bedoeld wordt. Deze wat latere klopt.

Van oudsher wordt de akelei ingezet bij vogelmagie, zeker als je roofvogels wilt africhten. En dat terwijl de Britten de plant columbine noemen, wat weer op duif slaat. Dat klopt dan weer met de Saksische benaming culverwort, duivenplant. Maar goed, vogelmagie gaat mij zwaar oven de pet.
Al tenminste vanaf de middeleeuwen wordt de akelei gekweekt en de plant heeft een vast plaatsje in de hortus conclusus, de omsloten lusthof van de Middeleeuwen.

Wat zegt de Verstandige Hovenier in 1664?

Men vindt in de Hoven van de Liefhebbers geen Bloemen die meer verscheydenheit van koleur en gedaente zijn als deze. Men vindt ze met enckelde en dubbele bloemen, blauwe, purpuren, rozeachtige incarnate, gespickelde, verstorven witte, sneeuwwitte, heel groene, alleen geele heeft men tot noch toe niet gezien. Zij vereisen goede aarde en wel ter Zonne staande plaatsen en in het Voorjaar gezaaid zijnde, bloeien zij in het tweede jaar in mei en juni.

Gespikkelde ben ik nog nooit tegengekomen, maar gele akeleien zijn er inmiddels wel.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage