Bosch Diner - 2

Gisteren waren we dus bij het Bosch Diner te gast, op de Markt in Den Bosch. Wat een geweldig feest was dat, we hebben genoten. De zon scheen, de tien kookteams bereidden rond streekproducten een fantastisch maal, de stemming zat er goed in en de vijfhonderd disgenoten verbroederden snel.
Wij deelden een tafel bij team West, die hun gerechten naar schilderijen van Jheronimus Bosch hadden vernoemd: het Narrenschip, Allegorie op de Gulzigheid en Tuin der Lusten. We kregen een tom pouce gevuld met claressefilet, asperges, oesterzwammen en een mosterdcreme, en toen een Brabantse stoverij van sucadelapjes, een taartje met paddestoelen en een gepofte pieper, waarna een ontzettend lekker aardbeiensoepje, met een stukje Bossche peperkoek met aardbeienmousse en een aardbeienbonbon met pure chocola en anijszaad. Alles prachtig opgemaakt en versierd.
Op foto 1 team West aan het begin, en foto 2 aan het slot.

Mocht ik eervolle vermeldingen toekennen, dan deed ik dat natuurlijk met een historische bril. Wat herkende ik van de keuken van vijfhonderd jaar geleden in de menuutjes van het Bosch Diner? Eerlijkheidshalve moet ik zeggen, dat ik niet alle gerechten heb kunnen bekijken. Maar zo voor de vuist weg geef ik in willekeurige volgorde een extra pluim aan deze elementen:
1. de ravioli, een regelrechte nazaat van onze middeleeuwse roffioelen.
2. de versiering van losjes gestrooide bloemen op tafel, een typisch middeleeuwse manier van tafelversiering
3. de anijszaadjes op de aardbeienbonbon, anijszaad was een zeer gangbare, zeer gewaardeerde specerij in de middeleeuwen, veel gebruikt bij bakwerk.
Wie peperkoek gebruikte kan ook op een pluim(pje) rekenen, typisch Den Bosch, en in de Middeleeuwen niet alleen als koek gebruikt, maar ook om sauzen te binden.
Labels: Bosch Diner
0 reacties:
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage