<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, mei 12, 2010

Diervriendelijke tuinDe mode in veegtuinen, spuiten met roundup, betegelde oprijpaden, het staat allemaal netjes, een woord waar ik lichtelijk allergisch voor ben in deze context. Dieren houden van een beetje een rommelig erf. Ze willen zich kunnen verstoppen, ze willen andere beestjes kunnen vinden, die zich verstopt hebben. En dus hebben wij een rommelige tuin, een wilde tuin, en spuiten wij liever niet. We onderhouden wel, maar mondjesmaat. We hebben een berg mest liggen, en een composthoop, bergen takken en boomstronken, stapels stenen en dakpannen, een steeds groeiende berg schelpen en veel planten die insecten en vogels leuk vinden. Winterkoninkjes, zwartkopjes, allerlei soorten meesjes, roodborstjes, heggemussen, lijsters, allerlei duiven, merels, puttertjes, tjiftjaffen, smellekens, om even bij de vogels te blijven. Ze vinden allemaal een plaatsje om te nestelen en te fourageren.

Wanneer je buiten woont is het niet zo moeilijk om ruimte te maken voor fauna. Maar eigenlijk kan iedereen die over een lapje grond beschikt wel iets doen om vogels en insecten te lokken. En dan heb ik het even niet over diervriendelijke planten, struiken en bomen, maar om de georganiseerde chaos. Hier een paar tips:

1. Wees niet te netjes, maai het gras bijvoorbeeld maar voor de helft, zodat je een paadje hebt en een zitplek. Laat het grasveld verder prettig uitgroeien en bloeien.

2. Koester variatie in het gras, zoals klaver, madeliefjes, zuring, weegbree, dovenetel, wikke, smeerwortel, look zonder look. Als die bloeien komen de vlinders en hommels vanzelf.

3. Maak schuilplaatsen voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Een stapel hout, een stapel stenen of dakpannen, een oud schuurtje dat niet helemaal goed sluit, overgroeid met klimop, bruidsluier, kamperfoelie of een rambler roos.

4. Zorg voor rust in de tuin tijdens het broedseizoen. Laat de heg maar eens een paar maanden ongesnoeid, vergeet een hoekje van de tuin waar de winterkoning zit, hang nestkastjes op schaduwrijke plaatsen voor meesjes.

5. Zorg voor badder- drinkplaatsen, niet te diep, niet te groot, maar voldoende om regenwater op te vangen en mos te laten groeien op een schaduwrijke plaats.

Wie weet wat voor verrassingen moeder Natuur dan deze zomer voor je in petto heeft.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage