Tripmadam

Vorige week heb ik Tripmadam gezaaid met het oog op consumptie. Ik kwam het plantje tegen als onderdeel van een 18e eeuw recept voor Atjar en dat moet natuurlijk een keer worden uitgeprobeerd. Of het nu bedoeld was als vervanger voor taugeh, indertijd in ons land natuurlijk nog niet verkrijgbaar, of gewoon omdat het goed met zuur samengaat, dat staat er helaas niet bij. Het wordt dus een kwestie van Probeer en Leer.
Tripmadam komt in ons land nog wel in het wild voor, maar het is schaars, dus eigen kweek valt te prefereren. Je oogst er de nietbloeiende spruitsels van en dat kan - deze vetplant is winterhard - het hele jaar door.
Wat kun je er in de keuken allemaal mee doen? Je kunt er stukjes van doen door de sla, of gepureerd door sauzen en soepen, of kruidenboter mee maken voor bij de gepofte aardappelen. Je kunt het door de kruidenkwark roeren, of er een komkommersalade mee opvrolijken.
Of een gemengde salade met ricotta.
Daarvoor heb je nodig: een bakje ricotta, appel in stukjes of geraspt, aardbeien in stukjes, handje gehakte hazelnoten, handje mosterdbloemen, wat blaadjes pimpernel, wat takjes tripmadam.
De bereiding is simpel, je mengt alles en kiept het op een roggebroodje, of ander brood naar keuze.
Labels: Tripmadam
1 reacties:
Twee jaar geleden publiceerde ik op dit blog al uitgebreid over tripmadam, maar van eten kwam het nog steeds niet. Ik hoop deze zomer. En wat leerde ik nog meer: in Frankrijk wordt het gebruikt voor tripes, ingewanden. Maar ik weet dus nog niet of dat is voor de bereiding van tripes, of tegen darmproblemen.
Een reactie posten
Aanmelden bij Reacties posten [Atom]
<< Homepage