zondag, juni 06, 2010

Vermicelli uit Genua



Nog een chroniqueur in beeld van het vroege 19e eeuwse dagelijkse leven was Christiaan Andriessen.

Eigenlijk heeft hij niet veel op met eten. Geen groentemarkt of visrokerij, geen feestmaal of wafelkraam. Hooguit wat theekopjes en een flesje wijn. Veel muziek en natuurlijk nog meer tekenlessen. Heel informatief is deze prent, waarbij een zending goederen uit Genua wordt bekeken.

26 augustus 1805, De Genuasche kisten met de macaroni, vermichelli, Parmesaankaas, zijden konsten, etc.


Het bijschrift bij dit dagboekblad luidt: De familie Andriessen bekijkt een zending met voedingsmiddelen en andere zaken uit Italie. Deze tekening is tot op heden de oudst bekende vermelding van macaroni en vermicelli in Nederland.

Is dat zo? Geen kookboek die dat eerder meldt? Jawel hoor. Kijk maar bij mw. Marselis. Die heft in 1790 al een Vermicellipodding opgeschreven, en ook een recept om macaronie te maaken.
De podding is zoet, maar de macaroni is hartig, met Parmezaanse kaas. Laagje gekookte macaroni, laagje boter, laagje kaas, herhalen tot de schotel vol is. Van onder en boven vuur.
Ik zou er de andere 18e eeuwse kookboeken op moeten doorvlossen, maar het ligt voor de hand dat er meer meldingen zijn.


Collectie: Stadsarchief Amsterdam, collectie van Eeghen:
http://beeldbank.amsterdam.nl/index.php?&option=com_result&Itemid=9&e5e55c7b130d5340ae830e9829b579de=b8505b3a3c32e66e41d6db4dc34a9639&co=553135

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage