<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, juli 10, 2010

KeukenkransjeHet keukenkransje schreef Marie Ille in opdracht van Th. Kommerell Email Industriestraat. Veel kan ik over deze emailproducent niet vinden, het zal wel om kannen, potten en pannen gegaan zijn. Maar ze maakten ook emaillen reclameborden voor onder meer bierbrouwerijen. Dat kan zijn omdat de firma in Muenchen op de Platzl gevestigd was, tegenover de Hofbrouwerij.

Het kookboekje in rijmvorm, met een ellenlange introductie over een stel vriendinnen dat bij elkaar in de keuken op visite komt om samen koekjes te bakken en meer van dat soort gezelligheid. Het is online te lezen, dat is wel erg handig.
http://digital.slub-dresden.de/sammlungen/werkansicht/312387350/11/

Veel hakrecepten, terwijl ik me toch geen emaillen bakvormen kan voorstellen. Maar het vaatwerk dat je verder nodig heb om af te meten, te mengen en te roeren wel.

Het eenvoudigste - en glutenvrije - recept dat in Lieschen staat voor koekjes is dit:

Makronen

Het sneeuw van vier eieren (de stijfgeklopte eiwitten dus) mengen met een half pond suiker tot een schuimige massa, dan een half pond gemalen amandelen en een beetje citroensap erdoor.
Het citroensap kun je ook vervangen door honderd gram chocolade en wat vanillesuiker en twee eetlepels rozenwater, of door twee eetlepels Hegenmark. Geen idee wat dat is. Maar gelukkig is daar google. Hegenmark schrijf je ook als Haegenmark, het is rozenbottelgelei.

De massa in hoopjes op een bakblik leggen. Hoe je ze moet bakken staat er niet bij, maar een matig warme oven en een kwartier doen veel.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage