<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, juli 11, 2010

Lieschens menuutjes


Aan het eind van de receptenreeks geeft Praktische Lieschen menusuggesties per maand. Vier menuutjes per maand, juli en augustus zijn gecombineerd. Zondagseten kortom. En Lieschen eet tussendemiddag warm, en soms is ook het avondeten een lichte warme maaltijd.

Voor deze maand luidt een menuutje:

Bloemkoolsoep
Gestoomde zalmforel
Kassler ribje met verse zuurkool
Abrikozentaart

Ooit overnachtte ik in Kassel in de snikhitte, op weg naar de opgraving in Hienheim, Beieren. Met herr professor en zijn gade en een busje vol studenten. In Kassel moest je Kassler rib met zuurkool eten, volgens de hooggeleerde traditie. Op het menu stond ook een koud Kassler ribje met zuurkoolsalade. Het uitgelezen eten voor een zomerse avond, vond ik, al was het dan niet helemaal de traditie. En terwijl iedereen met verhitte gezichten braaf boven de dampende zuurkool hing, genoot ik van de frisse hap. Beetje afgunst was er op de gezichten wel te zien. Lieschen schrijft voor hoe zij verse zuurkoolsalade maakt:

Krautsalat

Snijd de witte kool in dunne reepjes en leg die drie dagen in het zout met een gewicht erop. Dan met azijn en olie en ui aanmaken als salade.

Wat erg simpel: een beetje karwijzaad er door en bij het inzouten wat peperkorrels en jeneverbessen en een laurierblaadje kan prettig zijn.
Bij zuurkool met Kassler rib hoort een goed gekoeld glas Duits bier. Dit emaillen reclamebord is gemaakt door de opdrachtgever van het berijmde kookboekje Th. Kommerell in Muenchen. Heel modern!

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage