woensdag, juli 07, 2010

Suiker


Suiker was een schaars goedje en werd per korrel gewogen en betaald. Het suikerriet dat in de zuidelijke delen van Europa werd geteeld kon maar een keer peer jaar geoogst worden. Pas toen de Europeanen massaal suiker gingen verbouwen in Amerika en op de Caribische eilanden kwam er zoveel suiker naar Europa dat het geen onbetaalbare luxe meer was. Een belangrijke toepassing is natuurlijk de conservering. Fruit inmaken in honing werd kostbaar, al heeft honing een goed luchtdichte eigenschap. Met suikersiroop lukt het ook, maar heeft meer voeten in de aarde. Behalve siroop kun je ook het sap van fruit versuikeren en laten stollen tot je fruitkoekjes hebt. En ze maakten natuurlijk marmelade, jam en gelei.

Een modern recept met - natuurlijk - aardbeien


Aardbeien bananen marmelade


Dit heb je nodig: 1 kilo aardbeien, 1 kilo suiker, 4 grote rijpe bananen, sap van 1 citroen

En zo doe je het: Doe de aardbeien en suiker in de pan. Verhit boven ene laag vuur om de aardbeien zacht te maken en de suiker te laten smelten. Snijd de bananen in partjes en gieter het citroensap over. Voeg dit toe aan de pan en kook het vijf minuten. Bekijk dan de consistentie van de marmelade. De bananen moeten gekookt zijn en de siroop nog echt stroperig. De massa dikt in als het afkoelt. Giet het in gesteriliseerde potten. Dit blijft drie weken goed in de koelkast.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage