donderdag, augustus 26, 2010

Aardappelensoep



Bezig presentatie voor de Smaak van de 19e eeuw voor te bereiden. Daar horen natuurlijk aardappelen bij. In de 19e eeuw breekt de aardappel als massavoedsel door. Eerder werd hij al wel gegeten, maar door de hogere standen met tegenzin. Nu zie je ook in de kookboeken van de gegoede stand recepten met aardappelen. Zoals deze aardappelensoep van Rijntje Biljardt (1840)

Aardappelensoep

Men kookt de aardappelen in eenen krachtige bouillon, met wat zout en een weinig foelie. Wanneer men den bouillon versch, hetzij van kalfs- of ossenvleesch, gemaakt heeft, kan men de stukjes vleesch er in doen en met de soep opdisschen.
Sommigen doen er ook een bosje prei en een struikje andijvie bij.

Het is een mooi en eenvoudig recept, waarbij wij de aardappelen fijn maken en een bouillon van een schenkel gebruiken, de stukjes vlees erin. Maar vegetarisch van een krachtige groentenbouillon werkt ook heel goed. Andijvie doe ik er niet door, dat verlept mij te veel. Wel wat wit van prei en fijngesneden peterselie of selderij. Net wat er aan de beurt is in de moestuin.
Aardappelen en prei, uit die combinatie komt nog een culinair hoogstandje voort, De Vichysoise. Daarover morgen meer.

Labels:

1 reacties:

Blogger aafke7 zei...

Heb je ook enig idee welke soorten er lekker voor waren of zijn?
Wordt dat er eigenlijk wel bijgeschreven in oude boekjes?

2 september 2010 om 09:37  

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage