vrijdag, augustus 06, 2010

Perzikenjam



De perziken die je in Nederland kunt kopen zijn tegenwoordig weliswaar na een paar dagen eetrijp, maar halen het toch nooit bij die lekkere druipende smulpartijen in Frankrijk of Italie. Geeft niets, voor jam zijn ze juist uitstekend. Zeker als je dat op 18e eeuwse manier zou willen doen, zoals de Utrechtse keukenmeid.

Neem een pond perziken als ze even zoet beginnen te worden. Schil ze en doe er de steenen uit. Neem dan een pond muscadellen-druiven (muskaatdruiven) die niet heel rijp zijn. Doe er de vellen af en de korrels uit. Clarifieert dan zoveel suyker als er spys is, doe er de spys in en laat het koken tot het zich bindt. Doe het dan in potjes, is zeer goed van smaak.


Dat schillen van de perziken en druiven doe ik niet, ik halveer de druiven en haal er de pitten uit, en de perziken kwartier ik en verwijder de pit. Ik vind de schillen veel smaak toevoegen en bij het koken in de suiker worden ze zacht genoeg.

Labels:

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Aanmelden bij Reacties plaatsen [Atom]

<< Homepage