<Mededelingen van land en tuinbouw>

woensdag, september 15, 2010

Andere KoekWanneer ik over het experimenteren met het eten van vroeger vertel, leg ik altijd uit dat het moeilijk is om precies te weten hoe het smaakte. De spullen zijn niet helemaal hetzelfde, we poetsen onze tanden en wassen ons met andere wasmiddelen dan vroeger en zo zijn er nog wel een aantal zaken van invloed op de smaak van vroeger. Is dat erg? Nee, vind ik niet. Je benadert de smaak zo goed mogelijk en je proef het onderscheid met nu. Dat is vaak al een hele stap. Kijk maar naar dit plaatje. Al zijn er nog molens waar graan op ouderwetse wijze gemalen wordt, zoals in de Middeleeuwen gaat het dorsen met de dorsvlegel en daarna het kaf van het koren scheiden in de wan, dat doen we niet meer zo. Daardoor beschikt de ambachtelijke bakker over kwalitatief gelijkmatiger en beter meel dan vroeger. Met meel uit de molen werkt onze Broodspecialist uit de Hinthamerstraat in Den Bosch.

Het recept voor kruidkoek of honingkoek kent vele varianten. Per streek, per periode is het recept aangepast. Mierzoet zijn ze allemaal. Vandaag een recept voor Hongaarse kruidkoek. Daar gaan noten in. Heerlijk! Het is nu tijd om de hazelnoten te oogsten.

Hongaarse Kruidkoek

Dit heb je nodig: 250 gram honing, 250 gram bloem, 120 gram geroosterde hazelnoten, 2 eieren, 1 eetlepel rum, 1 theelepel kaneel, 2 kruidnagelen, snufje gist.

En zo doe je het: Breng de honing aan de kook en roer er de bloem door, laat deze massa een halve dag rusten. Roer dan de noten, de losgeroerde eieren, de rum en de kaneel en de - vers gemalen - kruidnagelen en het snufje gist door het deeg. Kneed goed door met de hand. Bestrijk een bakblik met boter en zeef er daarna bloem over. Vorm een ronde koek van het deeg en leg deze midden op het bakblik. Bak de koek in een matig hete oven goudbruin. Gebruik de truc met de satehprikker om te kijken of het deeg gaar is.

Labels:

1 reacties:

Blogger aafke7 zei...

Weer ge'noten'! :) bedankt.

15 september 2010 om 07:50  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage