<Mededelingen van land en tuinbouw>

vrijdag, september 24, 2010

Een ei hoort er bij



Naar aanleiding van de leuke eettentoonstelling in het Noordbrabants Museum A la c'Arte, De Kunst van het eten - Eten in de kunst riep Mariëlle Beukers van de Wijnkronieken ons op ons te laten inspireren door een aantal schilderijen uit de eigen collectie van het museum, waarop gegeten wordt. Ik miste er één, maar dat is dan ook geen typisch eetschilderij. Gisteren liet ik de hele prent zien van de Bossche Lakenmarkt, vandaag het intrigerende detail van het vrouwtje met de manden met eieren en het scharrelkipje op de voorgrond. Het doek dateert uit ongeveer 1530. De mand met eieren inspireerde tot de keuze voor een ei-recept uit een kookboek uit dezelfde tijd als het schilderij. Ik stelde me zo voor dat het vrouwtje met de mand met eieren op de kar naar de stad is gekomen. Misschien liep ze zelf achter de kar, misschien liftte ze mee met een vervoerder die regelmatig op de stad reed met nog andere spullen, misschien bracht een familielid haar met paard en wagen en ging die zelf stof uitzoeken of andere zaken doen. Maar zij zit daar zo geduldig haar waren aan de man te brengen. Het kipje is misschien uitgelegd, en dus geschikt voor de soep. Of misschien is het een jonge haan, of een kapoentje. Wie zal het zeggen, ze is entourage voor de Lakenmarkt. Maar hier niet, hier staat ze vandaag in het middelpunt.

Ghecloven nonnen te maken

Neempt eyeren ende sietse wel hert. Dan doet hen af haer scellen ende peltse ende soe snijtse overmydts in der helicht ontwee. Dan neempt die doderen van den selven eyeren ende stoodt dye in eenen morselle al ontwee. Maer eerst so doet er luttele sofferaens in, caneel ende ghimbare, savie, petercelie. Ende wylt men, men doet er oock innen pepere ende appelen. Dan stoot alle dat voorscreven staet wel ontwee tesamen ende vult daermede dat witte van den eyeren, daer ghi die doren uutgetrocken hebt. Dan so bact dye eyeren in raeptsmout oft in botere. Ende alst ghebacken es, dan stroyt ment met caneel poedere ende brootsuicker tegader gehmingelt opt vulsele. Ende als ghi dese eyren ter tafelen dient, soe legtse in die schotelen metten openen opweerts, te weten metten vulsele opweerts.

Uit: Een notabel Boecxken van cokeryen, het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboek, rond 1514 uitgegeven door Thomas Vander Noot in Brussel.

Moderne versie:
Kook 6 eieren hard. Laat ze schrikken en afkoelen. Pel ze en snijd ze overlangs in twee stukken. Haal de dooiers er uit en doe die in een kom. Prak de dooiers fijn met een vork en voeg een snufje saffraan, kaneelpoeder, gemberpoeder en versgemalen peper toe (mespuntjes). Doe er ook wat fijngesnipperde salieblaadjes en dito peterselie bij, van elk 1 theelepel. Roer dit alles goed dooreen. Wie dat wil kan er ook een halve geraspte appel doorheen doen. Vul de eiwitten met het mengsel en doe ze in een ovenschaal die u tevoren met boter heeft ingesmeerd. Laat ze even bruinen in de voorverwarmde oven (200 graden). Haal dan de schaal er uit en strooi een mengsel van rietsuiker en kaneel over de vulling. Direct in de schaal opdienen, maar u kunt ze gevulde eieren ook koud serveren.

Dit is - na al tal van blogs gewijd aan deze tentoonstelling - mijn officiële bijdrage aan het foodblogevent A la c'Arte
De tentoonstelling is not te zien tot en met 2 januari:
www.noordbrabantsmuseum.nl
O ja, en je kunt nog meedoen aan het foodblogevent tot eind september. Als beloning stuurt Mariëlla je dan twee gratis toegangsbewijzen op voor de tentoonstelling. Alleen dat al is een reden om mee te doen!
http://tinyurl.com/29zelo6

Labels:

1 reacties:

Blogger Mariëlla zei...

Mooi stuk, en mooie stukken in de afgelopen dagen. Volgens mij heb ik je adres niet, stuur me dat nog even voor de kaarten (tenzij je een MJK hebt natuurlijk ;-))

24 september 2010 om 08:40  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage