woensdag, september 01, 2010

Kropsla



Een krop sla vind ik een aandoenlijk iets. Frivool blad met frisse kleur, teer en botermals. En heel uitnodigend om te oogsten en te verwerken. Deze prachtige kroppen zagen we in Middelburg in een volkstuin. Zo mooi.
Mijn favoriete Rijntje Biljardt uit 1840 wijdt een hele pagina aan slarecepten. Ze maakt onderscheid tussen dunsel, klein vet, latuw of hoofdsalade en kropsla.

Een eenvoudige salade maakt zijn zo:

Neem de harten der kroppen, doe er dragon, pimpernel en prei bij en vervolgens olie, azijn en peper. Met een weinig verandering wordt op deze wijze alle soortgelijke salade bereid.


Dat wil zeggen: je kunt er andere kruiden door doen, zoals tuinkers. Eenvoudig en doeltreffend voor dergelijke fraaie frisse salade. Wie gebruikt er in ons land nog pimpernel? Alleen de hobbymoestuinier soms nog. Het is een Vergeten Kruid.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage