<Mededelingen van land en tuinbouw>

zaterdag, september 18, 2010

A la c'Arte


Vanaf vandaag voor het publiek te bezoeken, de prachtige eettentoonstelling in het Noordbrabants Museum. Officieel heet hij: A la c'Arte, de kunst van eht eten - Eten in de kunst. Van middeleeuwen tot nu zijn er schilderijen en voorwerpen te bewonderen. Opvallend en verrassende collectie.
Wat ik me niet realiseerde: ook in de 20ste-21ste eeuw is er veel eten in de kunst verwerkt. Niet alleen Henk Helmantel en Holger Niehaus, maar ook G. Röling met deze smakelijke haringen. Er is een latere pendant met rolmopsen, maar die hangt een muurtje verder. Haringrecept dus vandaag.

Nieuwe Haring als primeur opgediend

Dit heb je nodig: per persoon 2 nieuwe haringen, toast, boter, peterselie, met warm weer geklopt ijs

En zo doe je het: Maak de haring schoon door de kop er af en de buikzijde open te snijden en de ingewanden zorgvuldig te verwijderen. Maak tevens een diepe kerf langs de rugzijde, verwijder daarna aan beide kanten de huid en stroop voorzichtig het vlees van de graat. Leg de haringen, zonder ze te wassen, om en om of alle in dezelfde richting naast elkaar op een platte schotel en garneer ze met takjes peterselie. Geef er stukjes geroosterd brood en boterballetjes of kleine stukjes gespoten boter bij. Op hete dagen moet de haring eerst in ijs gekoeld worden. Ook geeft men dan wel nieuwe haring, omgeven door een rand van geklopt ijs.

Dit recept uit het Margriet Kookboek met recepten van Marianne en de Voedingsraad - waarschijnlijk jaren vijftig of zestig - rept niet van uitjes. Maar die mogen er natuurlijk best bij.

Labels:

1 reacties:

Blogger aafke7 zei...

Je hebt gelijk: reacties zijn veelal overbodig.groetje.

18 september 2010 om 12:01  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage