<Mededelingen van land en tuinbouw>

zondag, september 19, 2010

Rolmops à la c'ArteVroeger maakte de huisvrouw zelf haar rolmopsen in, wij kopen ze tegenwoordig eerder in een potje in de super. Toch is het leuker om zelf te prutsen, vooral omdat er dan meer kruiderij in gaat, waardoor je naar eigen smaak je haringen kunt inleggen.

Rolmops

Dit heb je nodig: 6 zoute (volle) haringen, eetlepel mosterd naar keuze, 3 dl inmaakazijn, 3 dl water, 1 afgestreken eetlepel zout, 1 ui, 1 of meer laurierbladeren, 1 Spaanse peper of meer, halve citroen, 1 theelepel mosterdzaad of meer, 1 theelepel zwarte peperkorrels of meer, 12 augurken, touw of houten borrelprikkers.

En zo doe je het: Laat de haringen gedurende een nacht in ruim water weken, maak ze schoon en snijd er de koppen af. Splijt de haringen van staart tot kop in twee, verwijder de graat, strijk op de binnenkant van iedere haringhelft wat mosterd, leg er een augurk op, rol de haringhelften op en bind ze met een draadje vast, of streek er een houten prikker in.
Leg de rolmops in een fles met een wijde hals en schik er de kruiden en specerijen om, evenals de in plakken gesneden ui en plakjes van de halve citroen zonder de pitjes. Kook de azijn met zout, laat hem afkoelen en giet deze over de rolmopsen.
Laat een week staan voor te gebruiken; bewaar ze - niet langer dan een maand - op een koele plaats.


Het plaatje is een schilderij van G. Röling uit 1977, op dit moment te bewonderen in het Noordbrabants Museum in Den Bosch, tentoonstelling A la c'Arte. De kunt van hte eten - Eten in de kunst nog tot en met 2 januari 2011.

Labels:

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage